– Jag blev överraskad! När jag går in i min fackliga roll så gör jag det från hjärtat. Jag gillar att hjälpa andra människor, och förväntar mig inga blommor, säger han.

Stort förtroende

Juan Carlos Cerda Ruiz kom till Sverige från Chile för 35 år sen och hans första jobb blev städning. De senaste 23 åren har han jobbat på städföretaget Inspira. Han spelade en viktig roll när den fackliga verksamheten kom i gång där – och han har en viktig roll i arbetet för en trygg arbetsmiljö.

I motiveringen till priset Årets skyddsombud står det att ”medlemmarna har ett stort förtroende för honom”. Att många ärenden har handlat om ”omplaceringar och tillfälliga omplaceringar på grund av pandemin” och att Juan Carlos Cerda Ruiz har stått för trygghet i förhandlingarna med arbetsgivaren.

Stolthet i rösten

– Ja, ingen behövde bli uppsagd trots att uppdragen minskade. Vi kunde hitta andra jobb på företaget till alla, säger Juan Carlos Cerda Ruiz med viss stolthet i rösten.

Han kommer direkt till prisutdelningen i LO-borgen vid Norra bantorget från en arbetsmiljörond. Besöket på en arbetsplats i Uppsala gjorde honom lite häpen, och där fanns en del att ta itu med.

Juan Carlos Ruiz Cerda får priset Årets skyddsombud av Ingrid Höglund på LO-distriktet i Stockholms län.

Så får han den där överraskande blombuketten och en hyllning av Ingrid Höglund från LO-distriktet i Stockholms län.

Tack till mentor

– Jag vill tacka min mentor Mohamad Elmarghichi på Fastighets som ger mig råd och tips när jag behöver, säger Årets skyddsombud Juan Carlos Cerda Ruiz.

LO-distriktet och Årets skyddsombud

LO-distriktet i Stockholms län sträcker sig från Norrtälje till Södertälje. Det samlar de 14 LO-förbunden i regionen. Där avhandlas gemensamma frågor som till exempel regionalpolitik, facklig-politisk samverkan, opinionsbildning.

Årets skyddsombud utses utifrån förbundens nomineringar, intervjuer med samtliga och ett beslut i distriktets styrelse.