Städarna Hassan och Azra lär sig svenska i en app
Hassan tänker på somaliska och Azra på bosniska. De är arbetskamrater på samma städfirma och hittar på olika sätt att förstå varandra. Ett av dem är att plugga yrkessvenska med en app i telefonen.
– Jag tränade varje morgon i bilen, varje rast på jobbet och hemma på kvällarna. Jag svarade på frågorna, ibland med rösten och ibland skrev jag orden.
Hassan Omar Hussein räknar med att han har lärt sig ungefär 80 procent av den svenska han kan genom appen. SFI-lektionerna i svenska avbröt han efter tre månader för att börja jobba som städare i stället.
– Varför jag ville prova igen? För att jag måste kunna svenska när jag möter kunden. Jag måste förstå när de säger ”kan du komma lite snabbt?” eller ”kan du torka här?”
Moppstativ och andra yrkesord
Hans kollega Azra Bosnić på L&T i Linköping fyller på med andra svenska meningar som är bra att både kunna säga och förstå på jobbet:
”Snälla du …” och ”Jag måste …”.
Jag måste kunna svenska när jag möter kunden.
Lägg till detta de specifika yrkesorden. De allra flesta kommer som ett rinnande vatten när hon går igenom städvagnen:
– Moppstativ, moppar, handskar, glassprej, handtvål, toalettpapper, skrapa, diskborste … Nej, nu fick jag en blackout.
Chefen får hjälpa till: Sopset är det förlorade ordet för kombinationen sopborste och skyffel.
Tränar svenska varje dag
Azra Bosnić och Hassan Omar Hussein är två av ungefär tio städare på L&T som har pluggat yrkessvenska med en app. Nu är kursen över. De har fått blommor och diplom – men fortsätter att träna språket på egen hand varje dag.
– Vi hade personal som behövde kunna mer svenska och vi visste att några av dem gärna ville ha en kurs på arbetstid, berättar arbetsledaren Amina Bijedic.
Det var då appen från Lingio kom på tal. Språkföretaget lär ut yrkessvenska i en hel rad branscher. Lokalvård är en av dem.
Svårt i början
– Det var svårt i början, flera behövde hjälp att få i gång appen. Vi träffades allihop en första gång och sedan tränade de med sina telefoner. På ett hotell där vi städar både tävlade städarna med varandra och hjälptes åt.
Efteråt kan alla kommunicera lite bättre och känner sig tryggare.
Amina Bijedic beskriver hur de anställda övade svensk meningsbyggnad plus ord och uttryck som är bra i yrket.
– Efteråt kan alla kommunicera lite bättre och känner sig tryggare tillsammans med kunderna. Nu hoppas jag på en uppföljning och kanske en fortsättningskurs, säger hon.
Som ett spel
Hos företaget Lingio, som har utvecklat appen, berättar säljchefen Henrik Lindström att idéerna bakom språkkurserna kommer från dataspelsvärlden.
– Vi jämför appen med att spela candy crush, men utan att krossa godis. I stället jagar spelarna stjärnor som de får när de lär sig svenska.
Lustfyllt och pedagogiskt
Lokalvårdare är en av över 25 yrkesgrupper som företaget har utvecklat speciella språkkurser för. Den som använder appen för städare kan få hjälp att översätta till eller från elva språk. Det går att fota ett redskap och få veta både namnet på det egna språket och det svenska ordet. Eller fota en svensk text och få den översatt till sitt hemspråk. Övningarna ska hjälpa deltagarna att förstå både prat och skrift. De övar själva på att prata och skriva.
Vi jämför appen med att spela candy crush
– Tanken är att det ska vara lustfyllt, men att grunden är klassisk pedagogik. Övningar är korta och man kan upprepa dem ofta, när och var man vill, säger Henrik Lindström.
Han berättar att en fortsättningskurs kan bli aktuell framöver.
Pratar mycket med eleverna
Azra Bosnić har ett av sina städuppdrag på städföretaget L&T:s eget kontor i Linköping. Hon kom med familjen från Bosnien för fem år sedan. Maken, som är målare, var arbetslös och fick jobb i Linköping. Själv arbetade hon på en textilfabrik, men trivs bättre med städningen. Hon tar inte längre med sig jobbet och jobbtankarna hem på kvällen.
– Jag börjar städa på Vidingsjöskolan halv sex på morgonen varje dag. Där pratar jag mycket med lärarna och eleverna. Och med rektorn som är jättejättesnäll. Sedan kommer jag hit till kontoret och på eftermiddagarna har jag olika kunder.
”Jätteviktigt att kunna svenska”
Under halvåret med appen läste och lyssnade hon på telefonen hemma och på bussen. Azra Bosnić samlade poäng kom upp till nästa level i spelet. Nu tänker hon en stund, söker de rätta orden:
Jag fungerar bättre med kunder och kollegor ju mer jag lär mig.
– Svenska är jätteviktigt att kunna. Jag fungerar bättre med kunder och kollegor ju mer jag lär mig. Det är viktigt att förstå om larmet går, när jag får en fråga och om kunden är jättenöjd och vill berätta det.
Azra Bosnić skulle vilja plugga mer. Men det är svårt att få tiden att räcka till. Hemma är det barnen som är bäst på svenskan.
– Själv frågar jag chefen eller kollar Google translate när jag inte förstår eller när jag inte kan säga det jag vill.
”Folk är snälla i Sverige”
Hemma hos Hassan Omar Hussein försöker familjen blanda somaliskan med svenska. Även där är det barnen, sex till antalet, som står för den bästa svenskan. De flydde från kriget i Somalia för sex år sedan.
– Det bästa med Sverige är det inte krig här. Folk är snälla, de är inte rasister, säger Hassan Omar Hussein.
Mopp och kombimaskin
Han trivs med morgnarna på klädbutiken XXL. Där torrmoppar han och kör kombimaskinen innan kunderna släpps in. Entrén, kassor, provrum, toaletter och andra utrymmen städas efter ett veckoschema, en del varje dag och andra varannan.
Så tar intervjun plötsligt slut.
Ett akut jobb dyker upp och Hassan Omar Hussein ger sig i väg till en förskola för att hämta en hög mattor. Barnen där har just haft magsjuka, förstår han.
Hur funkar en yrkesspråk-app?
Appen finns på webben. Kursdeltagaren får varje vecka en länk till veckans språkövning via sms.
Övningarna tar mellan fem och tio minuter.
De kan göras när och var som helst.
Användaren tränar att lyssna, läsa, prata och skriva.
Översättning, meningar och grammatikövningar ingår.
Avklarad övning ger en stjärna. Flera stjärnor betyder uppflyttning till nästa level.