Nästa år ska löner och villkor i alla kollektivavtal förhandlas. Fastighets har redan hållit flera avtalsråd med lokala förtroendevalda. Förbundet använder avtalsråden till att ta reda på vilka frågor som medlemmarna tycker är viktigast inför avtalsförhandlingarna. På måndagen hölls ännu ett i region Ost i Stockholm.

Fastighetsfolket frågade förtroendevalda på plats vilken de ser som den viktigaste frågan i avtalsrörelsen.

Christoffer Bergqvist
Christoffer Bergqvist Lokalvårdare i Stockholm.

– Högre sysselsättningsgrad för våra medlemmar är viktigt. Vi vill skriva in ett förtydligande i avtalet om krav på heltid. Vi vill ha bort delade turer och man ska få betalt för resan mellan objekt. I nuläget utnyttjar arbetsgivarna delade turer.

Bild: Anton Kasurinen

Eva Sjökvist
Eva Sjökvist Fastighetsskötare på Uppsalahem

– Vi behöver satsa på de som har det sämst ställt. Från oss som tillhör fastighetsavtalet så var ett av de viktigaste kraven att kunna gå ner i arbetstid från 40 till 38 timmar. Lönen är så klart alltid viktig men hälsan är nummer ett. Att jobba 38 timmar skulle ge mig mer tid till att kunna återhämta mig och ta hand om mig själv.

Panagiotis Gadis
Panagiotis Gadis Städare på HSB städ

– Jag är 60 år och har ont överallt i kroppen. Om två år kommer jag vara helt slut. Vi måste tänka på alla de som är yngre och ska jobba till 67. De ska inte behöva gå i rullator vid 60 års ålder. Vi måste ha en bättre arbetsmiljö. Jag vill att det ska vara möjligt att gå ner i arbetstid från 50 och 60 års ålder – med bibehållen lön. Alla ska orka jobba till pension.

Bild: Anton Kasurinen