Fastighetsskötare lurades på lönen – i ett år
En fastighetsskötare arbetade heltid på ett företag i Skåne. Men lönen betalades bara ut sporadiskt och i kontant. Nu döms företaget att betala drygt 340 000 kronor.
– Chefen sa: Jobba kvar här, annars får du åka tillbaka till ditt land, säger fastighetsskötaren.
Under drygt ett års tid arbetade fastighetsskötaren heltid på företaget, som saknar kollektivavtal.
Men trots att hans heltidslön enligt anställningsavtalet skulle vara 22 500 kronor fick han bara ut lönen sporadiskt, och oftast i kontant.
På det dryga året som fastighetsskötaren arbetade där fick han bara ut runt 88 000 kronor i lön.
– Chefen sa hela tiden att han hade ont om pengar, men att jag skulle ha tålamod och vänta på lönen. Men pengarna kom aldrig. Det gjorde mig så ledsen, säger han.
Företaget ska betala 340 000 kronor
Nu döms företaget i Malmö tingsrätt att betala ut drygt 340 000 kronor till fastighetsskötaren, där 50 000 kronor är skadestånd för lagbrotten och resten är ersättning för utebliven lön och semesterersättning.
Madeleine Holst är ombudsman på Fastighets region Syd och har drivit fallet med hjälp av LO-TCO Rättsskydd.
– Det är jätteallvarligt. Vår medlem har jobbat extremt hårt och sedan inte fått lön för mödan. Som ny i Sverige är det svårt att känna till sina rättigheter, och det har den här arbetsgivaren utnyttjat, säger Madeleine Holst.
Var rädd att tvingas lämna Sverige
Fastighetsskötaren kom till Sverige från Irak år 2015 och har ett tillfälligt uppehållstillstånd. För att kunna ansöka om ett permanent uppehållstillstånd krävs det att du kan försörja dig. Det var något som hindrade honom från att lämna jobbet, trots att han inte fick sin lön.
– Chefen sa: ’Jobba kvar här, annars får du åka tillbaka till ditt land’. Han sa också att han skulle hjälpa mig med min ansökan om permanent uppehållstillstånd. Men jag fick aldrig någon hjälp, berättar fastighetsskötaren.
Chefen sa: Jobba kvar här, annars får du åka tillbaka till ditt land.
Företaget nekar till brott
Företaget har valt att inte delta i förhandling med facket och inte heller i domstolsförhandlingen i Malmö tingsrätt. När Fastighetsfolket ringer upp vd:n för företaget nekar han till att han skulle ha betalat ut för lite i lön.
– Vi kommer att överklaga det här, det är ett missförstånd. Facket får säga vad de vill. Jag har inget mer att säga, vi tar det i rätten, säger vd:n innan han lägger på luren.
”Se till att det finns kollektivavtal”
Madeleine Holst säger att fallet visar på vikten av att arbetsgivare har kollektivavtal.
– När du skaffar ett nytt arbete, se till att det finns ett kollektivavtal. Kollektivavtalet är en grundtrygghet som gör att du är försäkrad på en rad olika sätt. Finns inte det bör man inte ingå ett anställningsavtal med en arbetsgivare, säger Madeleine Holst.
Det skapade stor stress, jag fick låna pengar av flera vänner för att klara mig.
I dag arbetar fastighetsskötaren på ett annat företag, där han får sin lön utbetald. Men året där han inte fick sin lön har satt spår.
– Det skapade stor stress, jag fick låna pengar av flera vänner för att klara mig, säger han.