Torbjörn Jönsson, fastighetsskötare och arbetsplatsombud på Båstadshem, ser med oro på valresultatet. Högerblocket med Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat fick flest mandat i riksdagen och Sverigedemokraterna fick över 20 procent.

– Jag funderar på vår yttrandefrihet. Med tanke på SD:s utspel om journalistrugby och att reformera public service. Hur länge har vi fria medier i Sverige?

Torbjörn Jönsson.

Han tror att ett högerstyre kommer att vara dåliga nyheter för den fackliga rörelsen.

– Kanske är vi tillbaka i den klassiska fackliga kampen som vi trodde var över på 1940-talet och måste slåss för våra rättigheter på allvar. SD vill se ett minskat inflytande för fackföreningarna och de andra partierna i högerblocket har också sina ideologier.

Många arbetare valde högerblocket

Under valrörelsen har Socialdemokraterna tryckt på att valet handlar om respekt och trygghet för arbetare. Men resultatet visar att 50 procent av arbetarväljarna röstade på något parti i högerblocket, medan 48 procent röstade på S, V, MP eller C. Bland LO-väljare är respektive fördelning 55 procent till vänsterblocket och 43 procent till högerblocket. Detta enligt siffror som tidningen Arbetet har beställt från SVT:s vallokalsundersökning.

– Socialdemokraterna har tappat väljare för att man har genomfört rätt stora försämringar av lagen om anställningsskydd till exempel.

– Det är inte längre självklart för LO-väljare att rösta på S, när S har sålt ut saker som de varit med och kämpa fram, säger Torbjörn Jönsson.

Nathalie Gustafsson är städare och skyddsombud på företaget Primär i Mellerud. Hon tror att det är en dålig idé kritisera SD för mycket.

Nathalie Gustafsson, lokalvårdare på Primär i halvfigur.
Nathalie Gustafsson.

– Jag har suttit på fackliga forum när Magdalena Andersson och partisekreteraren kommit dit. Alla smutskastade SD och jag såg reaktionerna bland de över 200 som var där. Man behöver inte gilla dem men det är fel väg att smutskasta ett annat parti.

”Magda försökte”

Nathalie Gustafsson är dock inte kritisk mot Magdalena Andersson, tvärtom.

– Vi behövde en ny regering. Magda försökte åtminstone och jag tycker att hon gjorde mer på den lilla tid hon satt än vad Stefan Löfven gjort på alla sina år. Tyvärr fick hon inte tiden att fortsätta bygga.

Ljiljana Panic är gruppledare för städare på Sodexo och ordförande för Fastighets avdelning Göteborg Öster. Efter många år av parlamentarisk oreda var det med en lite osäker känsla som hon röstade.

– Ibland känns det nästan som att jag inte fattar hur politiken fungerar. Jag är van vid att man röstar och så vinner något parti och vi får en statsminister. Allting är tydligt.

Många med utländsk bakgrund

På jobbet möter hon många med utländsk bakgrund. Hon tror att en hel del av dem inte har röstat.

– Det finns folk som kommer från diktaturer. De förstår inte hur viktigt det är att rösta eller ens vad partierna har för åsikter. Vad det är för frågor som Socialdemokraterna driver till exempel, säger Ljiljana Panic.

Ljiljana Panic.

– Vi har fackliga som pratar olika språk och medlemmarna är väldigt duktiga på att ta till sig information. Så det finns möjligheter. Men jag tror att facken och LO behöver bli bättre på att vara ute och informera i väldigt god tid, på en väldigt grundläggande nivå om hur det svenska politiska systemet fungerar, fortsätter hon.