När husvärden Timo Närhi kliver in på fotbollsplanen och ska döma en match så försvinner alla vardagens olika plikter. Det är fullt fokus som gäller. Om han tänker på annat och råkar missa att döma frispark, kan han snabbt tappa spelarnas respekt.

– Det krävs inte mycket för att de ska tycka att man är en väldigt dålig domare.

– När jag och domarkollegorna har genomgång före matcherna brukar jag alltid säga att det viktigaste är att hålla fullt fokus hela matchen. Tänk inte på vad ni ska äta till middag eller vad ni ska se på tv i kväll.

Timo in action.

Vardagarna spenderar Timo på jobbet som husvärd på MKB Fastighet i Malmö. Mycket tid läggs också på fackligt arbete inom Fastighets. Men vid sidan av har det blivit många år i fotbollens tjänst. Timo har själv spelat fotboll i de lägre divisionerna. Sedan varit aktiv inom föreningslivet. Och nu som fotbollsdomare, vilket han sysslat med sedan över 20 år tillbaka.

– Jag har haft alla positioner som går att ha inom en fotbollsförening, utom massör och kassör.

Det blir mycket fotbollstugg med spelare, ledare och annat folk på matcherna. Ibland kan Timo stöta på personer som han själv mött som spelare för 30 år sedan. I fotbollens värld känner han sig hemma.

– Jag älskar verkligen att döma fotbollsmatcher. För mig är det som balsam för själen.

Timo Närhi

Bor: Vellinge

Ålder: 61

Yrke: Husvärd på MKB Fastighet i Malmö