Anna, arbetslös efter att ha förlorat jobbet som trappstädare.

Anna som besöker matutdelningen i Kortedala i Göteborg.

Bilen med dagens matsvinn har just anlänt till Tusenårsgatan. En febril verksamhet utbryter. Pensionären Ann-Heléne Lundmark kommer ut från en källarlokal i ett lågt bostadshus med tegelfasad. Hon börjar ge instruktioner till de lokala volontärerna.

Arash Ahmadi sätter genast igång med att tömma bilens baklucka, som i dag är fylld med kartonger av havregrädde, korv, bröd och yoghurt.

Arbetslös städare köar för mat

Det är en stillsam förmiddag i 1950-talsförorten Kortedala, med sina karaktäristiska låghus.

– Man vet aldrig vad man får när leveranserna kommer. Det kan komma mycket, det kan komma lite, säger Ann-Heléne Lundmark, som är grundaren till Återbruk Hej Tack.

Fastighetsskötaren Hazmir Avdic tillsammans med Arash Ahmadi och Ulla Staaf vid matutdelningen i Korrtedala.

Inne i den enkla butikslokalen är rader av hyllor fyllda med gamla prylar. Kläder hänger överallt. På golvet står stora säckar med bröd. Allting väntar på att delas ut till den som vill ha det.

Gick in i väggen

Utanför har ett 30-tal personer radat upp sig. En av dem är Anna. Hon är arbetslös efter att ha blivit av med jobbet som trappstädare.

– Jag hade nog inte stått här om jag hade fått behålla jobbet, säger Anna som inte vill säga sitt efternamn.

Vi frågar ingen vad de tjänar. Alla är välkomna

Ann-Heléne Lundmark, grundare av Återbruk Hej Tack

Trappstädningen, med stress och tunga fysiska moment, slet hårt på kroppen.

– Jag bad om hjälp och stöttning men blev inte hörd. Blev utsliten och gick in i väggen. Jag var anställd på lönebidrag och det var väl lätt att byta ut mig.

Maten som Anna får är avgörande för henne.

– Det gör jättemycket. Med de här matpriserna vill man nästan gråta när man går in i en affär. Man kommer ingenstans på en hundralapp känns det som.

Johan Hedlund.

Många vill vara anonyma

De flesta i kön vill inte prata eller vara med i tidningen. Men Johan Hedlund från Bergsjön berättar varför han kommit hit.

– Man måste ju äta. Jag är väl här 1-2 gånger i veckan, eftersom jag är en fattiglapp. Jag är en strulpelle som lägger pengarna på annat, säger han med ett leende och vandrar iväg med en väska slängd över axeln.

Vill nästan gråta när jag kommer in i en matbutik

Anna, arbetslös.

Återbruksbutiken har funnits i fem år. I början handlade det om att ha en lokal där kläder och prylar kunde byta ägare, en sorts gratisbutik för att uppmuntra till återanvändning. Sedan har det växt. Tre gånger i veckan delar man ut gratis mat från Solikyl och MatRätt, två verksamheter som tar hand om matsvinn från butiker i Göteborgsområdet.

Som mest har återbruksbutiken haft 92 personer i kön.

– Vi frågar ingen hur mycket de tjänar. Alla är välkomna, säger grundaren Ann-Heléne Lundmark.

Annika Rapp från Bergsjöns församling, volontären Hajra Karic, fastighetsskötaren Hazmir Avdic, hunden Siri och Ann-Heléne Lundmark har en liten samling innan matutdelningen sätter igång.

Samverkan som skapar trygghet

Granngemenskapen och det sociala umgänget som butiken ger är minst lika viktigt, anser hon.

– Vi som jobbar här är grannar. Grannar kommer hit. Det är en grannsamverkan som skapar trygghet och ger människor ett kontaktnät i området. Att jobba här är som en social utbildning.

Lokalen får de gratis av hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget. Lennart Håkansson är fastighetsskötare för lokalen och har haft bra kontakt med Ann-Heléne Lundmark genom åren.

– Det som de gör är jättebra. Det har litegrann satt Kortedala på kartan. Kul att Bostadsbolagen kan bidra till en bra grej, särskilt när ekonomin blir sämre i samhället, säger Lennart Håkansson.

Lennart Håkansson, fastighetsskötare och Ulla Staaf som håller på att förbereda inför matutdelningen.

Tummen upp från fastighetsskötarna

Han beskriver samarbetet som en vinn-vinn-situation.

– Det är svårt att hyra ut de här lokalerna och de går inte att göra om till lägenheter. Så det är bra att de används till en bra grej.

Hazmir Avdic jobbar som fastighetsskötare i närheten av butiken. Han går förbi nästan varje dag för att prata med volontärerna eller människorna i kön.

– Jag får träffa våra hyresgäster, de lär känna oss fastighetsvärdar. Vi kan informera om olika saker. Det borde faktiskt finnas en återbruksbutik i alla Bostadsbolagets distrikt, säger Hazmir medan han hjälper till att dela ut lådor med gratis havregrädde.

High five efter avslutat arbetspass. Fastighetsskötare Hazmir Avdic och Ann-Heléne Lundmark firar en lyckad matutdelning.

Matpriserna stiger kraftigt

De sista besökarna börjar promenera bort på Tusenårsgatan med kassar fulla av mat. Allt matsvinn gick inte åt. Kvar i frysen finns flera paket med korv som kommer kunna delas ut en annan dag.  

På ett år har matpriserna i Sverige stigit med cirka 15 procent. Inflationen väntas ligga på över 9 procent i många månader till. Fastighetsskötaren Hazmir Avdic ser det i sin vardag.

– Det märks att det har blivit värre. Om två månader tror jag att det kommer vara fler personer som köar här.

Ann-Heléne Lundmark är inte lika säker på det.

– Det har alltid kommit mycket folk när vi delar ut mat. Kortedala är ett område med mycket utanförskap. Många som är arbetslösa, förtidspensionärer. Asylsökande och papperslösa. Här är det alltid tuffa ekonomiska tider.