Jacob Montén ställer in en strålkastarljus på Folkets hus i Bagarmossen.

Jacob Montén ansvarar för tekniken på Bagarmossens Folkets Hus.

Det är onsdag eftermiddag i Stockholmsförorten Bagarmossen. Det drar ihop sig till föreställningen Lead Us, som visas i samarbete med Riksteaterföreningen söder om Söder. Tre dansare är på plats och värmer upp inne i salongen. Inför föreställningen har ljus, ljud och rökmaskin riggats.

Jacob Montén har ställt in strålkastarljuset, burit stolar och hängt upp svarta draperier som fond till dansscenen.

Scenarbete på Bagarmossens Folkets Hus.
Jacob Montén ser över tekniken inför en dansföreställning.

Han är tekniker och husvärd och anställd på Bagarmossens Folkets hus på 80 procent sedan i höstas. Redan för fyra år sedan började han som timanställd.

Husvärdar med varierande jobb

–Det är ett roligt och varierande jobb. Jag brukar säga att vi är generalister i huset. Det är en spindelväv av olika behov som vi möter. Det roligaste med jobbet är när vi har egna evenemang och jag är delaktig i teknikbiten.

Som husvärd ingår allt från att köra skurmaskin inför capoiera-träning till att planera festbokningar.

Folkets Hus med brett utbud

Bagarmossens Folkets hus är öppet sex dagar i veckan med kursverksamhet i dans och teater, yogaklasser, uthyrning till fester och egna kulturevenemang. Eftersom Jacob har en utbildning inom ljuddesign är han ansvarig för ljud, ljus och bild.

–Det kan både vara att rigga inför egna evenemang och assistera andras evenemang. Jag träffar folk inför festbokningar och om de vill ha ett särskilt ljus kan jag ställa in det i förväg.

Teknikrum med maskiner och tekniska tillbehör.
Teknikrummet på Bagarmossens Folkets Hus.

Han visar in i teknikrummet som scenljus, ljud och biovisningar rattas från. En stor hylla med mängder av lådor med sladdar, mikrofoner, hörlurar, batterier med mera täcker ena långväggen. Varje låda är tydligt uppmärkt, på väggen hänger en lista med bilder på attiraljerna så att de som hyr lokalen själva kan hitta till rätt utrustning.

Fullsatt med Kajsa Grytt

Jacob nämner en fullsatt spelning nyligen som var rolig att jobba med. De riggade upp i foajén där artisten Kajsa Grytt uppträdde inför en publik som satt vid småbord och serverades soppa.

–Det är ett fint sammanhang, att få jobba i kulturvärlden och ha bra kollegor.

Det var musikintresset och intresse för teknik som ledde till att spela in musik och senare utbilda sig inom ljuddesign.

Jacob Montén ställer in en strålkastarljus på Folkets hus i Bagarmossen.
Jacob Montén ansvarar för tekniken på Bagarmossens Folkets hus.

–Jag var på väg att bli elektriker en tid, men kände att byggbranschen inte var min grej, då kom jag in på det här spåret.

Eftersom huset har öppet vardag som helg och även på kvällstid går Jacob på ett sexveckorsschema och arbetar var tredje helg.

–Jag har två barn och familj så jag arbetar dagtid så mycket som det går med prio på evenemangen. Livspusslet med schema och hämtning av barn kan vara svårt, men det är flexibelt här med en god framförhållning och väldigt bra kollegor, säger Jacob Montén.

Folkets hus

Bagarmossens Folkets hus byggdes i början på 1990-talet.

Bagarmossens Folketshusförening är en del av Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, en folkrörelse med drygt 500 medlemsföreningar.

Folkets hus har en lång historia. Den 1 april 1893 invigdes landets första egenbyggda arbetarrörelselokal med namnet Folkets hus i Malmö. Samma år öppnades också en Folkets park i samma stad.

Fastighets har kollektivavtal för Folkets hus med arbetsgivarorganisationen Fremia.

Det finns 200 Riksteaterföreningar runt om i landet som tillsammans bildar Riksteatern. Riksteatern turnerar i landet och hyr in sig i Folkets hus och andra lokaler.