Succéprojekt i Botkyrka – kvinnor blir städare i hyreshusen där de bor
Långtidsarbetslösa kvinnor i Botkyrka anställdes för att städa sina egna hyreshus. Det visade sig bli en riktig fullträff både för de boende och för det kommunala bostadsbolaget, som har fått bättre lönsamhet och renare hyreshus.
Vinden är isande kall i Stockholmsförorten Alby, men inne i Botkyrkabyggens chockrosa lokaler är det varmt och ombonat.
Städarnas personallokal är helt inredd i rosa, för att symbolisera det kommunala bostadsbolagets jämställdhetssatsning ”Qvinna i Botkyrka”.
I satsningen får långtidsarbetslösa kvinnor som bor i hyreshusen fast anställning som städare.
”Att ha ett jobb betyder så mycket”
Elife Demirci, Zeliha Bulduk och Gülüzar Atik har alla fått jobb genom satsningen. För Gülüzar Atik är jobbet som städare det första lönejobbet, i Turkiet var hon hemmafru.
– Att ha ett jobb betyder så mycket. Jag tjänar mina egna pengar och kan hjälpa familjen. Det är roligt att gå hemifrån på morgonen, ta en kaffe med kollegorna och träffa människor från hela världen, säger hon.
Hennes kollega Zeliha Bulduk håller med.
– Nu har jag mina egna pengar och bestämmer själv över min ekonomi. Jag behöver inte fråga min man när jag ska handla något, säger hon.
Städningen sköts helt i egen regi
Städarna på Qvinna i Botkyrka ansvarar för all städning av Botkyrkabyggens hyreshus, lokaler och utemiljöer i Alby, Fittja, Norsborg, Tumba och Storvreten.
Satsningen som började som ett projekt med ett tiotal kvinnor för sex år sedan har vuxit och idag har drygt 60 städare fått anställning. Nu har Botkyrkabyggen tagit tillbaka all städning i egen regi.
Det har betalat sig i renare trapphus, men också nöjdare hyresgäster. Nöjdheten med trapphusstädning, städning av utemiljön och städning av tvättstugor har ökat med 10-20 procent i alla Botkyrkabyggens områden sedan bostadsbolaget anställde egna städare.
Det berättar Susanne Axelsson Heldring som är HR-chef på Botkyrkabyggen och initiativtagare till satsningen.
– Det är viktigt för kvinnorna att få en egen inkomst och komma in på den svenska arbetsmarknaden. Men det här är ingen välgörenhet. Det är en lönsam satsning som har höjt kvaliteten på städningen utan att det kostar mer. Städarna gör ett oerhört bra jobb, säger hon.
5000 kronor i friskvårdsbidrag
Städarna har kollektivavtal och friskvårdsbidrag på 5 000 kronor om året. I Alby har antalet städare som sköter trapphusen fördubblats, jämfört med när städningen sköttes av ett entreprenadföretag. Ändå har det inte blivit dyrare att ta tillbaka städningen i egen regi.
Susanne Axelsson Heldring uppger att Botkyrkabyggen sparar flera miljoner årligen på att ha egna städare anställda. Nu hoppas hon att andra fastighetsbolag ska följa efter och anställa i stället för att köpa in städning utifrån.
– Vi får mycket förfrågningar från andra fastighetsbolag som vill att vi ska berätta hur vi gjort. Vi hoppas att andra bolag ska förstå att det blir både blir renare och mer lönsamt att ha egna städare, säger hon.
Inga krav på tidigare arbetslivserfarenhet
Qvinna i Botkyrka riktar sig till kvinnor som är hyresgäster hos Botyrkabyggen och står långt ifrån arbetsmarknaden, ofta på grund av språket.
Konstantina Chatzoudis som är arbetsledare för städarna menar att de snabbt kommer in i arbetet, med hjälp av utbildning och en nära dialog i vardagen.
– Vi har inga krav på tidigare arbetslivsfarenhet och inga språkkrav. De får all städutbildning av oss, och språket utvecklas snabbt när de får komma i gång och arbeta, säger hon.
Att det är lättare att lära sig svenska på jobbet än i skolbänken kan Elife Demirci vittna om. När hon började på Qvinna för fyra år sedan hade hon redan gått på SFI i flera år, men hade svårt att få flyt på svenskan.
– SFI är bra för att lära sig grammatik, men på jobbet har jag lärt mig att prata språket, säger hon.
Städarna skapar tryggare områden
Ute på torget i Alby lyser Elifes, Zelihas och Gülüzars färgstarka arbetskläder upp den grå höstdagen. När de går in i höghuset som de ska städa hälsar de på hyresgäster som passerar förbi.
När Qvinna i Botkyrka tog över städningen fanns stora problem med nedskräpning och skadegörelse i flera områden. Men problemen har minskat, säger Susanne Axelsson Heldring.
– Ungdomsgängen skingras ofta från trapphusen när städarna kommer. Jag tror att de känner en respekt eftersom det är kvinnor från Botkyrka som städar. De skulle kunna vara deras mammor.
Elife Demirci tar tag i moppen och börjar metodiskt att moppa entrén på hyreshuset. På frågan om vad hon gör om fem år svarar hon utan att tveka.
– Jag vill jobba kvar som städare på Qvinna. Jag är stolt över mitt jobb och trivs med mina kollegor. Vi har en stark gemenskap, säger hon.
Qvinna i Botkyrka
Qvinna i Botkyrka startade som ett projekt 2017. Genom satsningen har idag drygt 60 långtidsarbetslösa kvinnor fått fast anställning som städare. Nu köper bostadsbolaget endast in flyttstädning från entreprenadföretag, i övrigt sköts städningen helt i egen regi.