– Jag är förbannad på ägaren. Han har blåst mig på tusentals kronor som jag fick låna när lönen inte kom. Jag har fortfarande skulder som lönegarantin inte täcker. Han har inte ens sagt förlåt utan bara gått under jorden.

Det säger Amanda, tidigare anställd i Panos Company Städ. Bolaget gick i konkurs tidigare i år efter att ha lagt rekordlåga priser i upphandlingar. 

Plastikkirurgi – bolaget betalar

Fastighetsfolket har berättat om bolaget i en tidigare artikel. Vid konkursen hade Panos Company Städ kontrakt med flera offentliga aktörer och utförde även hemstädning för låga priser. De anställda hade fått slita på svåra uppdrag och fick i samband med konkursen inte ut någon lön på flera månader. Fem miljoner i uteblivna löner betalades i stället ut genom den statliga lönegarantin. 

Nu visar Skatteverkets genomgång att företagsledaren inte heller tycks ha vårdat bolagets ekonomi. Många av ägarens privata kostnader har dragits av i bolaget. En plastikoperation till sambon, en tatuering, en del elektronik och badrumsinredning är poster som kommer upp i granskningen. Sammantaget rör det sig om 230 000 kronor i privat konsumtion som kunde ha gått till verksamheten.

– Inget förvånar mig när det gäller honom, säger Amanda om de nya uppgifterna.  

Miljoner i lön betalades ut svart

Under 2021 och 2022 tog ägaren också ut 3,1 miljoner kronor svart från Panos Company Städ och systerbolaget Panos Cleaning Service genom att manipulera bokföringen. 

Genom sambons privata konto har över 660 000 kronor slussats vidare i svarta löner till anställda.

Gesa Markusson är före detta ombudsman på Fastighets. Numera är hon engagerad i Fairplay Städ, som drivs av branschorganisationen Städbranschen Sverige  Hon berättar att hon känner till båda Panos-bolagen väl, eftersom facket länge har granskat dem.

– De lade sig mycket lågt i timpris. I ett fall vet jag att personalen som städade bostäder höll sig undan och inte vågade erkänna att de jobbade. Det var en indikation på att något inte stämde, säger hon till Fastighetsfolket. 

Skatteskulder kanske inte betalas

Skatteverket kommer fram till att Panos Company Städ AB har obetalda skatter och avgifter på 3,9 miljoner och att systerföretaget, ägarens enskilda firma Panos Cleaning Service, är skyldiga staten 3 miljoner. Men det är fullt möjligt att bolagsägaren helt slipper att betala.

Handläggaren som har arbetat med fallet förklarar att Skatteverket inte kan besluta i andra ärenden än hur stora skatteskulderna är. Skatteverket kan ansöka om så kallat företrädaransvar, och då kan ägaren bli personligen skyldig att betala skulderna i aktiebolaget. Men det är Förvaltningsrätten som avgör om ett sådant ansvar finns. 

Det råder sekretess om ifall Skatteverket har ansökt om företrädaransvar och Ekobrottsmyndigheten berättar inte heller om de arbetar med något ärende kring företagen.

Anställda uppgivna om ansvaret

När vi kontaktar Åklagarmyndigheten och Förvaltningsrätten finns inga aktiva ärenden där heller gentemot Panos förre ägare. I den enskilda firman ska ägaren ha betalningsansvar, men även där finns en möjlighet att slippa ifrån skulden, om det anses utrett att betalningsförmåga saknas. 

– Ekobrottsmyndigheten är överlastad med ärenden och tar inte upp allt. Det samma gäller de andra myndigheterna. Är det inte väldigt stora belopp kan de ibland låta bli. Bolaget har redan gått i konkurs och möjligheterna att få ut pengar kan anses för små, säger Gesa Markusson.  

Amanda säger att tidigare anställda inte heller driver ärendet vidare.

– Det finns de som har velat åtala honom. Men nu tror jag att de har gett upp. De är bara besvikna och vill inte tänka på det här mer. 

Så mycket pengar försvann med Panos

  • Panos Company Städ har inte bokfört på rätt sätt och med rätt fakturor, så Skatteverket har fått granska bankutdrag och kunders fakturor. De båda bolagen har gemensamt skulder på 6,9 miljoner i arbetsgivaravgifter, bolagsskatt, moms och skattetillägg för åren 2021 och 2022. Skatteverket konstaterar flera felaktigheter
  • Svart lön till bolagsägaren från båda bolagen uppgår till 3,1 miljoner, pengar som han bland annat fått ut genom att använda sig av ett knep i bokföringen där det ser ut som om bolaget betalar tillbaka ett privat lån.
  • Svart lön  till bolagsägarens sambo genom att bolaget hyrt lägenheter för 119 000 och sedan hyrt ut dem i andra hand.
  • Svarta löner till anställda från Panos Company Städ på cirka 262 000 i Panos Company Städ och 398 000 i den enskilda firman Panos Cleaning Service.
  • Många fakturor har ställts ut genom så kallade factoringbolag eller inkassobolag utan att kunder eller städuppdrag har funnits, så kallade luftfakturor. Man har också i vissa fall dubbelfakturerat. Bolaget har sedan i flera fall betalat fakturorna själva. Detta kan ha varit för att snabbt få loss pengar.