True Crime om det hårda livet i städbranschen

BOK. I boken ”Rent åt helvete” granskar flerfaldigt prisbelönade reportern Elinor Torp från Dagens Arbete kriminalitet och missförhållanden i den svenska städbranschen. En närgången skildring av de städare som får ta smällen när arbets­givaren fuskar.

Finns hos nätbok­handlare och på bibliotek.

Bokomslag på boken ”Rent åt helvete” av Elinor Torp.
”Rent åt helvete” av Elinor Torp.

Städaren som bossar över miljonärerna

FILM. I ”Triangle of sadness” befinner vi oss i modevärldens finrum bland modeller och miljonärer. När någonting oväntat inträffar ute på kryssning med en lyxyatch, måste en städare ta befälet. Den filippinska skådespelaren Dolly de Leon vann en guldbagge för rollen som städaren Abigail.

Finns att se på SVT Play under begränsad tid och sedan att hyra på SF Anytime.

Bild ur filmen Triangle of Madness. Två män i besättningen som står bredvid ett piano.
Arvin Kananian och Woody Harrelson i ”Triangle of Sadness”.

Auri städar de smutsigaste hemmen

YOUTUBE. Det finska Youtube­fenomenet Auri Katariina är internets självutnämnda drottning av städning, med över 20 miljoner följare. Auri tar sig an de värsta städjobben i världen – gratis. Syftet är att hjälpa människor som inte har kunnat hålla rent hemma på grund av psykisk ohälsa eller andra funktions­nedsättningar.

Kolla in Auri Katarinas Youtube-kanal här.

Auri Kananen sitter på huk på ett golv helt täckt av skräp.
Tiktokfenomenet Auri Kananen kallar sig för ”Världens bästa städare” och städar främlingars hem gratis.

USA:s roligaste fastighetsskötare

INSTAGRAM. Jimmy Cash har jobbat i 18 år som fastig­hetsskötare och städare i skolor i staden Worcester i Massachusetts, USA. Vid sidan av har han jobbat som ståupp­komiker och blivit något av en Tiktok­sensation. På Instagram och Tiktok lägger Jimmy upp sketcher och klipp om livet som fastighetsskötare.

@Jimmycashrules på Instagram. @Janitorwithstamina på Tiktok.

Jimmy Cash har långt långt hår och står framför en röd bakgrund.
Jimmy Cash.

Fastighetsskötarens vardagslunk bryts tvärt

FILM. Casey Affleck spelar en butter och inåtvänd fastighetsskötare i ett hyreshus i Boston, i tokhyllade filmen ”Manchester by the sea” från 2016. Hans vardagslunk bryts tvärt när han får beskedet att hans äldre bror har avlidit. Fastighetsskötaren tvingas återvända till kuststaden norr om Boston som han kommer från.

Finns att hyra på SF Anytime.

Bild ut filmen ”Manchester by the sea”. En man och en kvinna står framför en byggnad.
Michelle Williams och Casey Affleck i ”Manchester by the sea”.