Auri Kananen sitter på huk på ett golv helt täckt av skräp.

Tiktokfenomenet Auri Kananen kallar sig för ”Världens bästa städare” och städar främlingars hem gratis.

Med rosa förkläde, blonda flätor och ett stort leende böjer sig Auri Kananen över ett handfat. Handfatet är helt igenväxt av en mörkbrun sörja. 

Auri ser överlycklig ut och skrattar mot kameran. Det är en av hennes många städvideor på sociala medier.

Jag ber henne berätta om den smutsigaste lägenheten som hon någonsin har städat. Svaret kommer snabbt.

– Det som du kallar för det smutsigaste kallar jag för det bästa. Så det bästa stället jag har städat på var en helt rutten lägenhet, säger Auri Kananen.

Lägenheten var en enrummare där golvet var helt täckt av rutten mat och mögliga matförpackningar.

– Lukten var fruktansvärd. Det fanns ett handfat som var helt fyllt av en brun sörja. Det fanns levande larver i det. Åh herregud, magiskt.

Auri Kananen i ett extremt nedsmutsat kök.
Auri Kananen har själv lidit av depressioner. Med sina videor vill hon lyfta orsakerna till att en del människor inte orkar städa sina hem.

Städat hela sitt liv

Hur hamnade Auri Kananen här? Varför filmar hon sig själv när hon rengör ett handfat fullt av larver – och dessutom får betalt för det?

Vi får gå tillbaka till när Auri gick i högstadiet i Finland och som 14-åring jobbade extra på sin mammas städföretag.

– Min mamma har alltid varit i städbranschen. Jag började hoppa in på hennes företag och efter studenten blev jag städare på heltid. Senare gick jag en städutbildning. Så jag har städat hela livet.

För ungefär fyra år sedan började Auri lägga ut städvideor på sociala medier när hon var städledare på ett företag.

– Jag brydde mig inte så mycket om sociala medier. Jag kunde inte ens prata engelska så min kompis fick hjälpa mig.

Ville få unga att städa

Syftet var att locka fler unga till städbranschen.

– Mitt jobb hade svårt att hitta sommarvikarier. Alla ungdomar ville jobba i caféer. Men jag ville visa hur sexigt och lätt städning kan vara. Jag hittade faktiskt några vikarier den sommaren via Instagram.

En dag hörde en kvinna av sig. Hennes man hade begått självmord och i sorgen efter det hade hemmet förfallit. Hon hade sett Auris videor och vädjade om hjälp.

– Innan allt det här var jag volontär på en hjälplinje för personer med självmordstankar. Jag har också kämpat med depression i många år, och har jobbat länge med att uppmärksamma problemen med psykisk ohälsa.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Uppmärksamhet i USA

Auri städade kvinnans hem gratis, filmade städningen och la ut videon på Tiktok Den fick 10 miljoner visningar. Fler började höra av sig och be om städning.

När insåg du hur stor du kunde bli på sociala medier?

–  Jag hade matchat med en kille på Tinder och på vår första dejt gav jag honom en gratis städning. Videon fick över fem miljoner visningar på ett dygn. Rätt som det var så hade jag 200 000 följare.

Tindervideon plockades upp av Good Morning America, USA:s största morgonprogram med över tre miljoner tv-tittare varje dag. Auri bjöds in till programmet och därefter tog allting fart.

Bild på en extremt smutsig spis.

Före …

Bild på en spis som är skinande ren.

… och efter.

22 miljoner följare

Auri lämnade sitt städjobb, tog kurser i att redigera videor till sociala medier och privatlektioner i engelska. I dag försörjer hon sig som influencer, och pengar kommer in från bland annat Youtube och sponsorer.

– Det enda jag kunde var att städa. Så jag har byggt det här från grunden. På något konstigt sätt har jag vant mig vid att ha 22 miljoner följare. Men i början var den tanken helt galen. 

Auri Kananen bor i Tammerfors i Finland. Men reser ofta runt för att spela in sina videor. Hon har städat i Sverige, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. 

Nästa resa blir till Florida där hon kommer att spela in videor under ett par månader.

Städar drabbades hem

En vanlig video kan gå ut på att Auri åker hem till en person som av olika anledningar, ofta på grund av psykisk ohälsa, inte har städat sitt hem på åratal. När städdrottningen lämnar lägenheten är allting skinande rent.

Bild på ett extremt nedsmutsat badrum.

Före …

Bild på ett badrum städat skinande rent.

… och efter.

Blir du någonsin äcklad av det du ser?

­– Nej, aldrig. Det är som att fråga en läkare om den blir äcklad av saker den ser i sitt jobb.

Auri säger att hon vill visa historien bakom varför de här hemmen ser ut som de gör. Det är vanligt att deprimerade människor inte klarar av att sköta om sitt hem. Egentligen vill ingen leva på det där sättet, menar hon.

Vad är det som är så tillfredsställande med att städa de här hemmen?

– All smuts är någonting unikt som tiden har skapat. Att torka bort ett tjockt lager av damm som legat där en lång tid är den bästa känslan i världen. Det är en känsla av kontroll. Det kan inte köpas för pengar.

Auri Kananen.
Auri Kananen.

Allting började med att hon var en städare som ville försöka höja yrkets status och reda ut de många missförstånden om städbranschen, förklarar Auri.

– Många tror att jobbet är enformigt och tråkigt. Men som städare kommer du in överallt i hela samhället. Du får se så mycket. Hem, kontor, stora arbetsplatser, allt möjligt. Vi måste nå ut med att det är ett spännande jobb som är viktigt, och ett jobb att vara stolt över.

Fakta: Auri Kananen – internets städdrottning

Ålder: 30

Bor: Tammerfors, Finland

Yrke: Städare och influencer under namnet Auri Katariina på sociala medier.

Intressen: Mat, träning, städning.