Jennifer Blomberg hemma i lägenheten. I bakgrunden sitter hennes tre största barn och en man i en soffa bredvid en julgran.

Barnen Linnea, snart 9, Zander, 5 år, Felicia, 3 år, och yngsta sonen Benjamin är allt för Jennifer Blomberg. ”Att bli mamma förändrade hela mitt liv”.

Grannarna i hyreshuset hör henne ofta sjunga i duschen. 

Sången har tagit Jennifer Blomberg igenom allt. 

Genom en tuff skolgång med mobbning för att hon var annorlunda med sin adhd.  Och nu, med alla utmaningar för att ta sig ut i arbetslivet efter att ha varit borta från det i flera år.  

– Min dröm är att bli journalist eller socionom. Jag ska börja studera och motbevisa alla som inte trott på mig, säger hon, medan bebisen Benjamin nöjt snuttar på sin napp i hennes famn.  

Om Jennifer Blomberg

Ålder: 27 år. 

Familj: Sambo och fyra barn. 

Bor: I Ösmo utanför Nynäshamn.

Anmäldes till Samhalluppdraget

Vi träffas i fyrabarnsfamiljens hyrestrea i Ösmo, utanför Nynäshamn. 

De tre äldre barnen är i skolan och på förskolan. Men Jennifer Blomberg är föräldraledig med Benjamin, som föddes i oktober. 

Hon anmäldes till Samhalluppdraget av Arbetsförmedlingen i mars förra året. 

– Äntligen skulle jag få komma ut i arbetslivet igen tänkte jag och gick på det mötet med lätta steg.

Jag har en familj och ett privatliv. Också. Så bara för att jag har familj får jag inte arbeta hos er då Samhall? Jag förstår inte.

Jennifer Blomberg

Men tre-fyra dagar senare kom beskedet att hon inte kunde erbjudas någon anställning på Samhall. 

Samhall kunde inte placera henne utifrån sitt kundbehov. Det mesta inom städ är morgonjobb. Och Jennifer Blomberg kan inte jobba helg eftersom hon har fyra barn att ta hand om. 

Kunde inte erbjudas städjobb

Samhall kunde inte heller lova att det fanns plats i Nynäshamn, hennes hemkommun, som hon hade önskat. 

Jennifer Blomberg hade talat om att hon behöver jobba i Nynäshamn, eftersom några av hennes barn också har npf-diagnoser. Något som gör att hon vill finnas i närheten. 

Jennifer Blomberg håller sin yngsta son Benjamin i köket. Två andra barn viskar i hennes öra och klättrar på bordet.
Just nu är Jennifer Blomberg föräldraledig med yngsta sonen Benjamin.

Förskolan öppnar också först klockan 06.30. Därför blir det svårt för henne att hinna vara på plats för ett städjobb klockan 06. Däremot kan hon börja klockan 09. Men senare på dagen fanns det inte så mycket jobb fick hon veta.  

– Jag har en familj och ett privatliv. Också. Så bara för att jag har familj får jag inte arbeta hos er då Samhall? Jag förstår inte. 

I Jennifer Blombergs fall kunde hon inte erbjudas någon anställning trots att Arbetsförmedlingen bedömt att hon har behov av det. 

Behöver tydliga rutiner

För Jennifer Blomberg blev besvikelsen över beskedet stor eftersom hon hade kämpat hårt med sin arbetsträning under nästan ett år med anställningen som mål. 

Hon hade kommit upp i 75 procent och fått en sjukskrivning på 25 procent, så att Arbetsförmedlingen skulle kunna anvisa henne till Samhall för en anställning med lönebidrag. 

Ska vi behöva berätta för nästa och nästa handläggare om våra ärenden? Till slut ger nog många upp.

Jennifer Blomberg

Hon bedömdes kunna jobba mellan 70 till 80 procent och vara sjukskriven resten av tiden upp till en heltid. Men behöver väldigt tydliga rutiner på grund av sin adhd. 

Jennifer Blomberg upplever att samhället blivit tuffare för människor med funktionsvariationer. 

”Till slut ger nog många upp“

Under hennes år som arbetslös har handläggarna på Arbetsförmedlingen bytts ut flera gånger. Många har inte kunnat så mycket om npf-diagnoser upplever hon. 

– Det har varit rörigt. Det förs anteckningar och dokumentationer, men så kanske någon tappar bort ett papper. Vi med dessa diagnoser tycker ju att det är svårt om det saknas strukturer.

– Ska vi behöva berätta för nästa och nästa handläggare om våra ärenden? Till slut ger nog många upp. 

Flera i liknande lägen hon pratat med har redan gett upp drömmen om ett jobb. 

Charlotte Steen: Adhd – en möjlighet istället för ett hinder

Ledare

Lyckades få stop på mobbningen

Men för Jennifer Blomberg är det viktigt att vara en förebild för sina barn. Hon vill fortsätta kämpa för att hitta en lösning. Hon tycker även att Samhall har för lite kunskaper om diagnoserna. Att de inte syns utanpå. 

– Men jag struntar i Samhall nu. Men det var inte jag som var svag, det var ni!, utbrister hon. 

Porträtt på Jennifer Blomberg bakom en glasruta.
Jennifer Blomberg.

Jennifer Blomberg har klarat utmaningar förr. Hon lyckades få stopp på mobbningen under skolåren. Under en skolavslutning på högstadiet gick hon upp och sjöng Kents hitlåt ”Utan dina andetag” för hela skolan. 

– Det var exakt så jag kände som texten i den låten säger. Jag kunde inte andas på grund av alla smällar och ord. 

Efter framträdandet hade även elevernas föräldrar svårt att hålla tårarna borta. Sedan upphörde faktiskt all mobbning, enligt Jennifer Blomberg.  

Är jag bara slängd i skräpposten?

Redan efter första året på gymnasiet blev hon gravid med äldsta dottern Linnéa. Då hoppade hon av gymnasiet och blev mamma istället. 

Efter föräldraledigheten blev de första kontakterna med Arbetsförmedlingen positiva. Hon fick bra stöd och hjälp med att skriva cv:s, söka jobb och med olika insatser. 

Tidigare kändes det som om solen sken in genom fönstren på Arbetsförmedlingen. Den känslan har jag inte i dag.

Jennifer Blomberg

När hon några barn senare kom tillbaka såg hon att Arbetsförmedlingen hade förändrats. 

– Tidigare kändes det som om solen sken in genom fönstren på Arbetsförmedlingen. Den känslan har jag inte i dag. 

– Finns jag ens med i några system längre eller är jag bara slängd i skräpposten? frågar sig Jennifer Blomberg.

Nu har hon bestämt sig för att fortsätta vara föräldraledig med sin yngsta son Benjamin i några år till.

Samhall skriver i en kommentar att det är sällsynt att man nekar anställning till en person som anvisats till dem. I de fallen handlar det oftast om att personen inte är färdigutredd. Då sker nekandet i dialog med Arbetsförmedlingen. Läs hela Samhalls svar i rutan nedan.

Samhall svarar:

”Det är sällsynt att Samhall nekar anställning till en person som har anvisats till oss.

I de fall det händer handlar det oftast om att arbetsförmågan inte är färdigutredd. Då sker nekandet i dialog med Arbetsförmedlingen.

Arbetsuppgifterna och arbetstiderna som erbjuds varierar, och styrs av vilka uppdrag Samhall har. Vi försöker alltid så långt det är möjligt tillgodose både behoven hos den som anställs och hos kunden, men vi kan inte alltid garantera att arbetsuppgifter och/eller tider stämmer överens med önskemålen hos den som erbjuds en anställning.

Detta får ibland som konsekvens att personen i fråga tackar nej till erbjudandet om jobb på Samhall.

Vi gör vårt yttersta men kan inte alltid garantera att arbetstider, arbetsplats eller arbetsuppgifter möter den anställdas önskemål, och det leder ibland till att en person tackar nej till jobbet. Men det händer mycket sällan att vi inte anställer de som har anvisats till oss från Arbetsförmedlingen”, säger Sabina Rasiwala Hägglund, HR- och kommunikationsdirektör på Samhall i ett uttalande.