Många människor i Sverige har inte tillgång till ett tryggt och långsiktigt boende. Det är inte bara dem man ser tiggandes på trottoaren eller utanför matbutikerna.

Det kan även handla om pensionären med betalningsanmärkningar, kvinnan med barn som lämnat ett destruktivt förhållande eller flyktingparet med fast, men lågavlönat arbete. 

Enligt Stadsmissionens senaste Hemlöshetsrapport är den dolda hemlösheten mer utbredd än vad statistiken visar.

En av dem i statistiken är Fahima. Hon var under mer än tio år hemlös, arbetslös och levde i ett tungt narkotikamissbruk. Idag har hon både bostad, ett fast jobb på Samhall och är drogfri.

”Jag nådde botten, men reste mig igen. Jag har fått en ny chans i livet, säger hon.

Skyddsrummen ska ses över

Länge har landets 65 000 skyddsrum varit en icke-fråga, men sedan kriget i Ukraina startade har många fått upp ögonen för hur vi vid ett eventuellt anfall ska kunna skydda oss.

Med anledning av det förändrade säkerhetsläget har regeringen nyligen beslutat att samtliga av landets skyddsrum ska ses över. Vet du vad som ska finnas i ett skyddsrum? Följ med driftteknikern Rikard Jönsson på kontroll.

Ny chefredaktör tar över

Det här är den sista ledaren jag skriver för Fastighetsfolket. Från och med nästa nummer tar Helena Forsberg över rodret som chefredaktör.

Det blev en kort men lärorik period som gett mig både insikt om och stor förståelse för er som arbetar i den många gånger slitsamma och otacksamma arbetsvardagen. Tack för det!

För övrigt…

Önskar jag er alla en fin sommar och att ni får tid över för välförtjänt återhämtning och vila!