Det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material har fått tillstånd att släppa ut 900 ton metylenklorid om året från sin fabrik utanför Eskilstuna. Det avslöjar Dagens Arbete.

Ämnet är giftigt och förbjudet i Sverige sedan 1996. Det kan vara dödligt vid inandning och leda till bland annat cancer, fosterskador och demens. 

Samhall kände inte till giftutsläpp: ”Helt ny information”

Men Senior Material har fått en historiskt stor dispens av Kemikalieinspektionen att få använda kemikalien. I nuläget används inte metylenklorid i fabriken, enligt uppgift planerar företaget att börja använda kemikalien 2025.

Samhall tecknade avtal för städning hos Senior i februari i år. Men tillståndet att använda och släppa ut metylenklorid var inget som Samhall informerades om, enligt Muhammed Tahsin, verksamhetschef för Samhall i Eskilstuna.

Informationen om den planerade användningen av metylenklorid fick de i stället via rapporteringen i media.

– Det här är helt ny information för oss. Vi hade självklart velat ha den här informationen från Senior innan vi tecknade avtalet. Då hade vi kunnat ta ställning till det och göra en annan bedömning, säger Muhammed Tahsin.

Muhammed Tahsin, verksamhetschef för Samhall i Eskilstuna
Muhammed Tahsin, verksamhetschef för Samhall i Eskilstuna

Senior Materials HR-chef Cecilia Vallin skriver i ett mejl till Fastighetsfolket att metylenklorid inte kommer att användas i den fabriksbyggnad där Samhall städar, och att man därför valt att inte informera Samhall om att den farliga kemikalien kommer att användas på området.  

”Avtalet för Samhall gäller fabrik 1 där DCM (metylenklorid) aldrig kommer att användas, därav blev Samhall inte informerad om vad som kommer ske i den närliggande fabriken, eftersom de inte kommer att vistas där”, skriver Cecilia Vallin.

Skyddsombudet: ”Finns en oro”

Enligt Kemikalieinspektionens bedömning är kemikalien nödvändig för Senior Materials tillverkning av separatorfilm som behövs för att tillverka elbilsbatterier. Men de planerade giftutsläppen kritiseras både av lokala och regionala myndigheter.

Tusentals oroliga Eskilstunabor har också skrivit under en namninsamling mot giftutsläppen, rapporterar Dagens Arbete. 

Samhalls medarbetare städar både Senior Materials kontor och produktionshall.

Även om metylenklorid inte används på fabriksområdet idag så har medierapporteringen om de planerade giftutsläppen väckt oro hos Samhalls städare, berättar Peter Larsson, huvudskyddsombud på Samhall i Eskilstuna. 

Peter Larsson, skyddsombud på Samhall i Eskilstuna
Peter Larsson, skyddsombud på Samhall i Eskilstuna

– Fabriken har varit semesterstängd men ändå är det flera medarbetare som har ringt och är oroliga inför att börja jobba. De är skrämda, det har jag full förståelse för. Men enligt de riskbedömningar vi gjort finns det ingen risk med att städa på fabriken idag, säger han. 

Samhall: ”Måste se över avtalet”

Både Peter Larsson och Muhammed Tahsin uppger att de kommer begära ett möte med Senior efter Dagens Arbetes avslöjande. Samhall kommer även att informera personalen och göra en ny riskbedömning efter att den nya informationen kommit fram.

Muhammed Tahsin säger att Samhall kommer att följa utvecklingen noga och att de kan komma att ompröva avtalet med Senior Material. Än så länge har han inte fått någon närmare information om när metylenklorid kommer att börja användas. 

­– Nu kommer vi att begära ett möte med Senior Material för att få mer information. Vi har ett ettårigt avtal som kan förlängas eller avslutas.

– Samhall jobbar med utveckling av människor i arbete och finns det risker måste vi såklart se över avtalet. Våra medarbetares hälsa är vårt största fokus, säger han. 

Peter Larsson anser att Samhall måste avsluta avtalet med Senior Material om det finns minsta risk att Samhalls medarbetare kommer att utsättas för kemikalien när den tas i bruk.

– Då måste Samhall avsluta affären. Jag kommer aldrig som skyddsombud acceptera att någon utsätts, säger Peter Larsson. 

Rekordstor användning av förbjudet gift tillåts

Metylenklorid är mycket giftigt och förbjudet i Sverige sedan 1996. Det går dock att ansöka om dispens från Kemikalieinspektionen. Användningen av kemikalien har minskat kraftigt och var nere på totalt drygt 10 ton 2022.

Men nu har Kemikalieinspektionen gett Senior Material den rekordstora dispensen att använda 2770 ton metylenklorid under två år. Utsläppen får vara 900 ton per år, avslöjar Dagens Arbete.

Aldrig tidigare har Kemikalieinspektionen gett en sådan stor dispens för metylenklorid.