Antalet fackklubbar ökar igen: ”Handlar om att vi på golvet ska få inflytande”
Antalet arbetsplatsklubbar inom Fastighets har sjunkit med nästan 60 procent på tio år. Men i fjol började det vända. Några som bidrar till det är Annika Kullberg och Eldana Hajdari på Sodexo i Älmhult.
De fick helt enkelt nog, de erfarna städarna Annika Kullberg och Eldana Hajdari. För plötsligt ska de och kollegorna städa lika många ytor och moment, men på kortare tid.
De jobbar ute på området där Ikeas huvudkontor med tillhörande personal- och museibyggnad ligger i Älmhult.
Det var här allting startade för den framgångsrika småländska möbeljätten, då på 50-talet. De har städat för Ikea i många år. Eldana Hajdari skrattar och säger att de vet hur kunden vill ha det.
Ökad stress
– Ikea är krävande men schysta. Vi jobbade tidigare för ISS. Men så tog Sodexo över avtalet för 1,5 år sedan.
Alla anställda som ville fick följa med och ha kvar samma villkor och lön som tidigare.
– Men mer ska hinnas på samma tid, säger Annika Kullberg.
Stressen har därför ökat ordentligt. Det känner de själva. De ser hur kollegor rusar mellan byggnader och sällan har tid att växla några ord med varandra. Schemat är så tight att det inte ens finns tid för några minuters andhämtning.
Arbetsolyckor och timanställningar
Och det händer grejer som inte borde hända. En kollega fick en bestickback rakt i ansiktet. Han förlorade tre tänder, men var tillbaka på jobbet redan dagen efteråt.
Han vågade inte vara sjuk, ingen informerade honom om att han hade rätt att vara hemma med lön. Och någon ersättning har han ännu inte fått, så han har fortfarande inte haft råd att gå till tandläkaren.
När jag började fick man informationspapper om facket i samband med att man skrev på anställningskontraktet, av arbetsgivaren. Så är det inte längre.
Och så är de alla tillfälliga anställningar, några strötimmar här och där. Annika Kullberg och Eldana Hajdari tröttnade och tog kontakt med Fastighets regionkontor i Syd.
Facket mindre välkänt
– Jag har jobbat som städare i snart 20 år. När jag började fick man informationspapper om facket i samband med att man skrev på anställningskontraktet, av arbetsgivaren. Så är det inte längre, säger Annika Kullberg.
Därför är behovet stort av att vara synlig på arbetsplatsen, resonerar de. Fastighets ombudsmän frågade Annika och Eldana om de ville ha stöd att starta en klubb och de behövde inte fundera särskilt länge, klart de skulle det!
– Det handlar om att vi på golvet ska få inflytande. Alla vinner på att vi mår bra på jobbet, även arbetsgivaren och kunden, säger Eldana Hajdari.
Stöd från ombudsmän
Sedan har det gått ganska snabbt. De behövde vara minst tre för att få ihop en styrelse och lyckades få kollegan Sabina Zenkic att ställa upp som kassör. Två till kollegor sa ja till poster som ledamöter i styrelsen.
Alla vinner på att vi mår bra på jobbet, även arbetsgivaren och kunden.
– Ombudsmännen kom hit och hjälpte oss med det första formella mötet för att bilda klubben.
Nu har alla i styrelsen fått gå en tvådagarsutbildning som heter Vald på jobbet och fått lära sig grunderna om avtal, arbetsrätt, förhandlings- och mötesteknik.
Informerar kollegorna
I dag är det fredag och ett av städ-teamen på Sodexo har just haft sitt månatliga APT i ett av Ikeas konferensrum. Eldana och Annika har bett chefen om en stund efteråt, i anslutning till mötet.
Nu går de fram, på något darriga ben, för att informera om facket för sina kollegor för allra första gången.
Men rösterna är stadiga. De pratar om avgiften. Att den kan verka hög men berättar om allt som ingår i den.
De informerar om att det är facket som ligger bakom den årliga löneökning, att det inte är något som sker av sig själv.
Facket finns inte för att klaga på chefen, facket finns för att samverka med arbetsgivaren.
De pratar om kollektivavtal. Sedan vänder de sig till sina kollegor med utländsk bakgrund, vilket är en stor andel här.
– Jag har själv invandrarbakgrund och vet att man kan känna oro att chefen ska tycka att man är besvärlig om man går med i facket. Men så är det inte i Sverige. Facket finns inte för att klaga på chefen, facket finns för att samverka med arbetsgivaren, säger Eldana Hajdari.
Chefen positiv
Chefen Denisa Kardic som har satt sig i publiken nickar instämmande. Hon har själv varit städare, jobbat sig uppåt. Att ge styrelsen i den nystartade klubben en timmes arbetstid i veckan åt fackligt arbete var självklart för henne.
Annika Kullberg är nöjd efteråt. Hon berättar att det varit flera byten av chefer och arbetsledare den senaste tiden.
– Vi är så glada att vi nu fått Denisa. Med henne kan vi verkligen samverka och kunden, Ikea, är också mycket positiv till att vi startat klubb. Då vet de att vi har koll.