Städare till sjukhus efter olycka med klorgas
En städare från Renax fördes med ambulans till sjukhus med andningssvårigheter.
Klorkemikalie fanns kvar på en golvyta som antogs vara fri från kemikalier. När städaren fortsatte med surt rengöringsmedel uppstod klorgas.
Det var i samband med rengöring i produktionen på Scan i Skara som klorgas utvecklades. Olyckan inträffade 28 juli.
Personen som drabbades hade enligt uppgift från arbetsgivaren börjat hosta och då tagit av sig skyddsmasken. Då blev hostan värre.
– Min platsansvarige satt ner och pratade med honom men han ville inte till sjukhus, säger Ivan Kovacevic, distriktschef på Renax.
Hade svårt att andas
Hemma sen hade hostan fortsatt och ambulans tillkallades då mannen hade andningssvårigheter.
– Som tur var kan det inte varit höga halter klorgas för när min platsansvarige kom fram till honom fanns det ingen kemisk reaktion. Man ser den, det blir som bubblor, säger Ivan Kovacevic.
Den olycksdrabbade fick syrgas på sjukhuset och kunde senare på kvällen åka hem igen.
– Alla våra anställda får intern utbildning genom att de går bredvid en erfaren hygientekniker. De får också en extern utbildning som vår kemleverantör håller i.
Klorgas kan ge lungskador
Klorgas bildas till exempel när klorinnehållande rengöringsmedel av misstag blandas med sura rengöringsmedel som toalettrengöring och avkalkningsmedel.
Gasen är kraftigt irriterande för ögon och slemhinnor. Vid inandning av hög halt risk för andningsbesvär och lungskada.
Källa: Giftinformationscentralen
Ingen utbildning?
Det städaren sagt i polisens förhör tyder dock på att han inte hade utbildning för uppdraget att arbeta med dessa kemikalier. ”Ingen utbildning. Det krävs inte” säger han när polisen frågar om han har någon utbildning i yrket. Han har använt rengöringsmedlet tidigare men inte klorin. En av de andra städarna som hade gjort arbetsmomentet tidigare sa vad han skulle göra.
Städaren tror själv att orsaken till olyckan var att han inte tålde doften av rengöringsmedlet. Det står att läsa i polisens protokoll som lämnats till Arbetsmiljöverket.
Fanns det något ni som arbetsgivare hade kunnat göra för att undvika olyckan?
– Såna här olyckor går att undvika. Det gäller att inte stressa och ta det steg för steg. Man måste säkerställa att det är tillräckligt avspolat innan sura kemet sprutas på. I det här fallet var det den mänskliga faktorn.
Ärendet nedlagt
Ivan Kovacevic säger att han som arbetsgivare anmält olyckan till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan som man ska. Men det enda som finns hos Arbetsmiljöverket är den rapport som polisen lämnade direkt efter olyckan. Utifrån den kännedomen har i alla fall Arbetsmiljöverket utrett olyckan genom frågor till Renax.
– Jag har fått de svar jag behöver och kan inte se att det är något vi behöver gå vidare med. Inte i nuläget i alla fall, säger arbetsmiljöinspektör Stina Flöjt.
Även polisen har lagt ned ärendet.