Att leva i ekonomisk utsatthet idag är väldigt utmanande, samhällets stödsystem har försämrats och bostadsbidraget har inte höjts sedan 90-talet.

Nu ser vi att allt fler hyresgäster, barnfamiljer och ensamstående föräldrar tvingas låna pengar för att få ihop till löpande kostnader som mat och hyra. 

Barnfamiljer vräkts allt oftare

Kronofogdens senaste rapport visar också att barnvräkningarna har ökat med 13 procent under det första halvåret 2024. Det är en oacceptabel utveckling som man borde göra allt för att vända. 

Men i stället drar regeringen åt svångremmen ännu mer för denna grupp. I höstbudgeten minskar man det tillfälliga tillägget av bostadsbidraget innan det helt tas bort under 2025.

Ett tillägg som hade hjälpt 100 000 ekonomiskt utsatta barnfamiljer att få vardagen att gå ihop. Familjer som nu riskerar att avstå från måltider, från sjukvård och fritidsaktiviteter till sina barn. 

Regeringen avskaffar tilläggsbidrag till barnfamiljer

Ett tillfälligt tilläggsbidrag i bostadsbidraget infördes under pandemin och har sedan förlängts åtta gånger. Bakgrunden till bidraget är den försämrade ekonomiska situation som barnhushåll med låga inkomster har fått på grund av höga levnadsomkostnader.

Tilläggsbidraget betalas ut till barnfamiljer som får höjt bostadsbidrag med 40 procent per månad, eller max 2 100 kronor per månad. Nu har regeringen beslutat att det tillfälliga bidraget fasas ut och avskaffas i juni 2025. 

Regeringen har fel – fortsatt svårt för utsatta barnfamiljer

Att hävda att behovet av stödet minskat, som regeringen nu gör, duger inte. Det är direkt felaktigt.

Barnfamiljer i hyresrätt kommer inte känna av några kommande räntesänkningar samtidigt som de höga levnadskostnaderna med ökade matpriser och historiskt höga hyreshöjningar kvarstår.

De ljusare tider som regeringen hänvisar till när man nu drar undan mattan, gäller inte för de ekonomiskt utsatta hyreshushållen.

De ljusare tider som regeringen hänvisar till när man nu drar undan mattan, gäller inte för de ekonomiskt utsatta hyreshushållen. 

Bostadsbidraget behöver höjas och breddas för att nå fler, men innan dess måste regeringen riva upp beslutet att fasa ut det tillfälliga tillägget av bostadsbidraget till barnfamiljerna.