I maj avslöjade Fastighetsfolket att över 800 anställda på Samhall inte fått sina arbetsolyckor anmälda till Försäkringskassan, trots att detta är ett lagkrav.  

Efter granskningen meddelade Samhall att de i efterhand anmält 1 500 arbetsolyckor med sjukfrånvaro som företaget tidigare missat eller där det fanns en osäkerhet om de är inrapporterade. 

Över 6 000 olyckor kan ha missats

Men nu uppger Samhall att företaget även kan ha missat att anmäla tusentals arbetsolyckor utan sjukfrånvaro.

Eshagh Najmeddin, Fastighets representant i Samhalls centrala arbetsmiljökommitté, fick uppdraget att hjälpa Samhall att gå igenom 6 300 oregistrerade eller osäkra anmälningar.  

– Det är allvarligt att Samhall inte gjort detta korrekt. Men vi ville hjälpa till med anmälningarna i efterhand för medlemmarnas skull, säger Eshagh Najmeddin.   

1 700 bristfälliga anmälningar

När en arbetsgivare anmält en arbetsskada till Försäkringskassan, går den vidare till Arbetsmiljöverket som är ansvarig myndighet för den nationella statistiken över arbetsskador.   

Nu larmar Arbetsmiljöverket om att drygt 1 700 av de arbetsskadeanmälningar som Samhall rapporterat in i efterhand är så bristfälliga att de inte kan användas i myndighetens statistik.   

Uppgifterna som saknas i Samhalls anmälningar är till exempel yrke på den drabbade, organisationsnummer och arbetsställe, berättar Kjell Blom, systemförvaltare på Arbetsmiljöverket.   

– Dessa är grunduppgifter på en arbetsskadeanmälan för att den ska läsas in och godkännas i systemet, och vara möjlig att föra statistik på.

– Vi brukar få in runt tio ofullständiga anmälningar i veckan. Att få en så här stor mängd bristfälliga anmälningar gjorde oss mycket förvånade, säger Kjell Blom.

Arbetsmiljöverket: ”Jätteallvarligt”

Att Samhall som Sveriges största arbetsgivare gör 1 700 bristfälliga arbetsskadeanmälningar kan både drabba den anställda och göra att statistiken blir missvisande, menar Kjell Blom.

Arbetsmiljöverket har därför beslutat att lägga på Samhalls organisationsnummer på de ofullständiga anmälningarna. På så vis kan anmälningarna ingå i statistiken trots övriga brister.    

Hur ser du på att Samhall, Sveriges största arbetsgivare, gjort så stort antal bristfälliga arbetsskadeanmälningar?   

– Det är jätteallvarligt att ett stort statligt företag missköter det här. Det är olagligt till och med, eftersom arbetsgivare är ålagda enligt lag att anmäla alla arbetsskador på ett korrekt sätt.  

– Det kan förstås också få konsekvenser för den enskilda som inte fått sin arbetsolycka anmäld i tid och kan ha missat ersättning, säger Kjell Blom.   

Samhall: ”Viktigt att vi gör rätt”

Samhalls presschef Maria Soläng säger att Samhall har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket för att reda ut vad som blivit fel.   

– Det är första gången som vi får återkopplingen att sättet som vi fyller i blanketterna försvårar deras arbete med statistik. Nu ska vi utreda hur vi kan utveckla vårt systemstöd och rapporteringsrutiner. Det är förstås viktig för en stor arbetsgivare som Samhall att göra rätt, säger hon.  

Fastighets: ”Rutinerna måste skärpas”

Torbjörn Jonsson, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Fastighets, uttrycker sin besvikelse över Samhalls bristande rutiner som gör att anställda riskerar att inte få rätt ersättning.  

– För vår del handlar frågan om två saker. Dels att tillförsäkra att rutinerna skärps framåt i tiden, dels att i största möjliga mån rätta till tidigare felaktigheter. Gällande det sistnämnda har företaget inte lyckats trots gedigen hjälp från de fackliga organisationerna.