På måndag möts parterna igen för att förhandla det nya kollektivavtalet för städare. Avtalet löper ut på tisdag och om Fastighets inte kommer överens med Almega är förbundet redo att gå ut i strejk.

Hittills har Fastighets träffat fyra avtal för specialstädare och fastighetsarbetare och alla har landat på samma nivå, en löneökning på 590 kronor på ett år. Lägstalönerna har också höjts med samma nivå. Höjningen på 590 kronor ligger i linje med det avtal som slöts inom handeln och ses som ett riktmärke tillsammans med industrins avtal på 2,2 procent.

På städområdet är en ökning i krontal viktig eftersom lönerna är låga. Ingångslönerna är 21 110 kronor, och i praktiken hamnar de flesta städare på avtalets lägstalön med tillägg för branschvana som kommer efter några års yrkeserfarenhet. Förutom löneökningar har också Fastighets krav på förbättringar av villkoren, till exempel fler heltider och stopp för delade turer (se länk till tidigare artikel).

Nu närmar sig slutspurten på förhandlingarna och förbundet har kallat in den stora förhandlingsdelegationen till på måndag.
– Avtalet går ut den sista maj, så vi siktar absolut på att gå i mål, men jag vet inte om vi kommer att lyckas, säger Jari Visshed som är tredje förbundsordförande och förhandlingsansvarig i Fastighets.

Betyder det att ni står långt ifrån varandra?
– Ja, det kan man säga, men målet är att hitta varandra i ett bra avtal, fortsätter han.

Vad händer om ni inte kommer överens under de två dagarna, är ni beredda att gå i konflikt?
– Ja, det är vi. Serviceentreprenad är vårt största avtalsområde som omfattar en tredjedel av våra medlemmar. Vi har inte gjort annat i den här avtalsrörelsen än att träffa avtal på 590 kronor, helt i enlighet med rekommendationen från Svenskt Näringsliv och LO. Och vi tänker hålla det spåret, säger Jari Visshed.

Fastighets förhandlar med arbetsgivarorganisationen Almega. Fackförbundet Seko, som också har städare på Serviceentreprenadavtalet, är också med i förhandlingarna.

Läs mer:
Städarnas avtal förhandlas: ”Vi jobbar hårt för låg lön”
Städarna måste få tryggare jobb