Kollektivavtalet för löner och villkor på Samhall går ut imorgon, lördag den 30 september. Under flera dagar den här veckan har därför den stora förhandlingsdelegationen från Samhall varit inkallad för att förhandla om ett nytt avtal. Men förhandlingsdelegationen och arbetsgivarsidan har inte kunnat komma överens och förhandlingarna avbröts på torsdagskvällen.
– Vi har interna möten nu om vad som händer med förhandlingarna framåt men vi har inga nya besked att lämna, säger Ann-Marie Stenberg, avtalsansvarig på LO.

Förhandlingar på Samhall går in i slutskede

Avtal 2017

Fastighetsfolket har tidigare berättat att det är frågan om låglönesatsningen, som ska ge mer till alla som tjänar under 24 000 kronor, som är den stora stötestenen i förhandlingarna. Ann-Marie Stenberg berättar att det fortsatt är den frågan som gör att fack och arbetsgivare inte kan komma överens.
Kan det bli aktuellt med stridsåtgärder?
– Det vet jag inte, vi har inte tagit några sådana beslut eftersom förhandlingarna inte har strandat ännu, säger hon.

I ett debattinlägg på tidningen Arbetets webbsida uppmanas arbetsgivarorganisationen Almega att teckna avtal i enlighet med övriga arbetsmarknaden. Bakom inlägget står LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med Fastighets ordförande Magnus Pettersson och förbundsordföranden från övriga sex förbund som har Samhallavtalet. De skriver:
”Samtliga LO-förbund står bakom industrinormeringen som är på 6,5 procent på tre år plus låglönesatsningen. Vi är enade. Att de sämst avlönade ska tvingas betala extra genom att sälja värden i sina avtal är inget som vi kommer att gå med på. Det spelar ingen roll hur hårdnackat motstånd Almega bjuder på. Vi kommer inte att ge oss.”

Avtalsordlistan

Avtal 2016

Om det inte finns något nytt avtal på plats när det gamla löper ur har båda parterna rätt att varsla om stridsåtgärder, som exempelvis strejk, blockad eller lockout.
Trots att Samhalls anställda i kärnuppdraget har så kallade skyddade anställningar kan de delta i stridsåtgärder som på övriga arbetsmarknaden.
– Att Samhall saknar strejkrätt är en myt. Även om man blir anvisad dit via Arbetsförmedlingen så är man anställd och har ett anställningsbevis, förklarar Sanna Wallin, ombudsman för Fastighets i region Nord.