Anställda kan få byta bolag

Nyheter

I samband med att MKB tidigare i år sålde 1660 lägenheter till nybildade bolaget Rosengård Fastighets fick 12 anställda – merparten av dem husvärdar och fastighetsskötare– erbjudande om ny anställning i det nya företaget.

De skulle i så fall få ta med sig alla MKB:s lokala avtal som då garanterat skulle gälla i ett år. Ändå var det ingen av de 12 anställda som nappade när de erbjöds anställning i det nya bolaget. Ingen av dem riskerar heller att bli utan jobb–i stället valde de att stanna inom MKB och börja jobba i andra områden. Det berättar Jan Jörlund, Fastighets klubbordförande, för Fastighetsfolket.
– Orsaken är nog att MKB är en sådan bra arbetsgivare med högt i tak och ett bra fack, tror han.

En av dem som fick nytt anställningserbjudande i samband med förändringen var Corina Mate, husvärd vid MKB.
– Det nya bostadsbolaget hade inget att erbjuda mig. Jag känner mig trygg med MKB, som har blivit en del av min vardag, så jag valde att stanna, säger hon.

Corina Mate jobbar nu i Augustenborg, ett annat av MKB:s områden i Malmö.
– Jag sökte mig till det området innan jag visste att jag skulle få börja jobba där. Nu är jag supernöjd, det var ett bra val, säger hon.

Sju av de 12 – 15 personer som nu i stället har börjat arbeta som husvärdar och fastighetsskötare för Rosengård Fastighets är personer som tidigare vikarierade som husvärdar eller fastighetsskötare vid MKB. Fem av vikarierna jobbade redan i området Rosengård, berättar Petra Sörling, vd vid Rosengård Fastighets AB, som inte uttrycker någon besvikelse över att de 12 som var fast anställda vid MKB nobbade ny anställning hos dem.
– Det var en väldigt bra lösning som gjorde alla nöjda. De som tidigare var vikarier fick provanställning – vilket i praktiken nästan innebär fast anställning – hos oss, säger hon.

Rosengård Fastighets AB ska förverkliga ”Culture Casbah” – ett stadsutvecklingsprojekt med mål att Rosengård ska vara en attraktiv plats att besöka, bo och arbeta i.

Men för att skapa trygghet och trivsel räcker det inte med att bara bygga nya bostäder, medger Petra Sörling.
– Just nu kartlägger vi bostadsområdet, i nästa steg ska vi skapa aktivitet som vi tror är bra för området, säger hon.

Denna vecka började en bostadssocial utvecklare vid Rosengård Fastighets, en tjänst som går ut på att ta hand om dem som behöver extra omsorg i området.
– Många som bor i vanliga bostäder är i behov av både vård och omsorg. Då kan det behövas någon i området som har tid till detta, utöver husvärden som sköter det praktiska, som att reparera rör, säger Petra Sörling.

Nya Malmö byggs ihop med det gamla

Fastighetsbolagen Heimstaden, Balder, MKB och Victoria Park har bildat ett gemensamt bolag – Rosengård fastighets AB.

I våras sålde det allmännyttiga bostadsbolaget MKB i Malmö 1660 lägenheter till det nybildade bolaget Rosengård Fastighets AB, som även ska bygga nya lägenheter.

Från och med i oktober är det Rosengård Fastighets AB som äger och förvaltar bostadsområdena Törnrosen och delar av Örtagården i Rosengård i Malmö, områden som tidigare ägdes av det allmännyttiga bostadsbolaget MKB Fastighets AB.

I ett första skede kommer Rosengård att utökas med 200 nya bostäder och 30 lokaler. Sedan finns möjlighet att via byggrätter skapa ytterligare 300 lägenheter.  Tanken är att bygga ihop det gamla Malmö med det nya.