Företagen som skattefuskar mest

Nyheter

Städbranschen är en av de branscher som är mest utsatt för skattefiffel, enligt Skatteverket. Ofta handlar det om oseriösa företagare som tjänar på att inte betala in skatter och arbetsgivaravgifter, och som betalar svarta löner till sina anställda.

För några år sedan rekommenderade branschorganisationen Städbranschen i Sverige de auktoriserade städbolagen att kräva av sina anställda att bära id-bricka. Detta för att kunden skulle kunna kolla att städaren i fråga inte jobbade svart. De flesta auktoriserade städbolag, som Sodexo och ISS, införde också dessa krav.

Id-brickan är ett steg i rätt riktning, men är inte ett tillräckligt starkt vapen för att komma åt svartarbete. Det hävdar Gesa Markusson som sitter i styrelsen för Städbranschen i Sverige. För att det systemet ska fungera, måste kunden kontrollera id-brickan på plats.
– Det funkar på vissa ställen, som stora banker och företag, där man måste dra sitt kort för att kunna passera mellan våningsplan, säger hon.

På ett mindre dagis eller en skola, eller på andra platser där städarna har arbetstid sent på kvällen, finns däremot risk för att id-brickorna inte kontrolleras, konstaterar Gesa Markusson.
– Det enda starka vapnet för att komma åt svartarbete är dagstädning, säger hon.

Men Ewa Edström, avtalsansvarig ombudsman på Fastighets, tycker framför allt att det är kunderna som borde ta mer ansvar när det gäller att förebygga svartarbete.
– De bär ett stort ansvar, och borde vara mer noga med vilket företag de väljer. För att kunna ha kontroll bör kunderna skriva in i avtal och i underlag för upphandling att arbetet inte ska läggas ut på underentreprenörer, säger hon.

Auktoriserade städbolag

  • Auktoriserade städbolag är de bolag som är anslutna till arbetsgivarorganisationen Almega, har kollektivavtal och har genomgått en auktorisationsprövning. Det är Fastighets, Kommunal och Almega som står bakom auktorisationen.
  • Städbranschen Sverige bildades 2013 när Svenska Golvrådet och Sveriges rengöringstekniska förbund (SRTF) gick ihop.
  • Städbranschen Sverige kräver inte själva kollektivavtal av sina medlemmar, något som Fastighets kritiserar.