Sammanlagt jobbar omkring 56 000 personer i städ- och servicebranschen i dag. Omkring 40 000 av dem jobbar i företag som är med i Almega och har kollektivavtal. Det visar Almegas serviceföretagens årliga branschrapport. Det innebär att mer än var fjärde i branschen jobbar i företag där det inte säkert finns kollektivavtal.

De tio företag med flest anställda är dock alla med i Almega: ISS, Sodexo, Coor, Allianceplus, Compass group, Förenade service, Inspira, Lassila & Tikanoja, Miab/Nca och Nca Facility services.

Städning första jobbet för många utrikesfödda

Arbetsmarknad

Jämfört med förra året har antalet anställda i branschen ökat. Varannan som anställs kommer från tidigare arbetslöshet och allt fler har utländsk bakgrund.

En rapport från IFAU visade nyligen att 18 procent av alla nyanlända i Sverige får sitt första jobb inom företagstjänster. Där är städning vanligast, men även sådant som bemanning och IT-tjänster ingår. Och enligt siffror från SCB som presenteras i Almegas branschrapport var över hälften, 52 procent, av de anställda i städ- och FM-bolag födda i andra länder än Sverige år 2015.

Andelen har också ökat, år 2011 var det 43 procent utlandsfödda i branschen.
– Det gör oss till en av de absolut största integrationsmotorerna i Sverige. Vi är stolta över det eftersom det behövs i samhället i dag, säger Emma Dehmer Unevik.

Utöver att hon är ordförande i Almega städföretagen är hon också vd för städbolaget Stockholms städsystem. De har inte något uttalat mål om att anställa människor från andra länder men Emma Dehmer Unevik berättar att de ändå har många med utländsk bakgrund i företaget.
– Det skapar en häftig dynamik och ofta har vi väldigt roligt tillsammans. Det handlar om att samarbeta och utvecklas ihop, säger hon.

Juan Carlos är huvudskyddsombud på städbolaget Inspira i Stockholm och sekreterare i den lokala Fastighetsklubben. Han kommer från början från Chile och efter ett första jobb med städning och andra uppgifter på ett hotell har han nu jobbat över 20 år på Inspira. Han har många kolleger som kommer från andra länder och är inte förvånad över att andelen med utländsk bakgrund är så hög.
– Det är första dörren som man öppnar och det är bra att det finns möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. De flesta går nog genom städbranschen först och många går vidare, medan vissa blir kvar som jag. Jag brukar ge rådet till de unga att inte stanna, säger han.

Han tror, liksom Emma Dehmer Unevik, att mixen av erfarenheter och bakgrunder är positiv och ser inga problem med att många är från andra länder.
– Jag tror att man har mer acceptans och tolerans i städbranschen, säger han och fortsätter:
– Däremot ser vi andra problem, som att få en fast anställning. Och det är mycket deltider, folk jobbar få timmar och springer mellan olika företag för att få ekonomin att gå ihop.

Enligt Almegas egna siffror jobbar drygt 40 procent deltid i städ- och servicebranschen som helhet. Vanligast är deltidstjänster i små företag där två tredjedelar, 65 procent, jobbar deltid. Flest heltidsanställningar finns i stora företag. Där ligger deltidsarbetet på omkring 30 procent.

Städ- och servicebranschen enligt Almega

Almega Serviceföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom städ-, Facility Management, hemservice och sanering. Branschrapporten gäller endast städ och Facility management.

Facility Management, FM, började användas i Sverige i början av 1990-talet som ett begrepp för fastighetsrelaterade stödtjänster. I dag finns det ett fyrtiotal FM-bolag som var och en erbjuder tre eller fler tjänster till sina kunder, enligt branschnätverket IFMA.