Enligt nya siffror hade Fastighets 29 919 medlemmar vid årsskiftet. Det är 37 fler än förra året och alltså en svag ökning.
– Vi hade väl önskat att den skulle vara större. Men det är ändå positivt att vi håller ställningarna, säger Jarmo Kusmin, ombudsman med ansvar för bland annat organisering.

Mynt

Så mycket lägre blir fackavgiften med avdragsrätt

Nyheter

I september meddelade regeringen att fackavgiften kommer att bli avdragsgill på skatten från och med 1 juli. Beskedet har inte gett någon stor inverkan på medlemsantalet ännu, men Jarmo Kusmin tror att det kan ge effekt under året.
– Om vi använder oss av den informationen på rätt sätt när vi är ute och värvar så kan det bara vara positivt, säger han.

Fastighets har som ett av sina prioriterade mål att bli fler och målet under 2018 är att öka med 1 000 medlemmar.
– Det är en tuff målsättning men det är det vi jobbar mot. Jag är övertygad om att de saker som gör att vi kan bli fler medlemmar är att vi bedriver en bra facklig verksamhet och att vi är ute på arbetsplatserna och förklarar meningen med föreningen, säger Jarmo Kusmin.

Ett sätt att försöka nå målet är att ha kvar de fem organiseringsombudsmän som varit i tjänst sedan 1 mars förra året.
– Nu får vi förutsättningen att jobba med vår organisation på ett bättre sätt. Nu har vi fem personer som kan jobba med det här på heltid och det är klart att det på lång sikt kommer att ge resultat, säger han.

En prioriterad del för 2018 är också att öka aktiviteten i lokala avdelningar och klubbar. Bland annat genom att hjälpa dem komma i gång med verksamhet.
Under 2017 skedde dock inga stora förändringar på den punkten. Under 2016, liksom förra året, hade förbundet 60 aktiva avdelningar. Det innebär att de har en fungerande styrelse och aktiv verksamhet. Förbundet hade också 30 avdelningar där det finns en styrelse men där det inte bedrivs någon egentlig verksamhet.

Övriga avdelningar, 31 stycken, är inaktiva och får stöd av sitt regionkontor för att bedriva verksamhet samtidigt som det pågår utbildning av förtroendevalda.
– En sak som vi ska prova under året är att samla alla nyvalda i avdelningar och klubbar till en introduktion. Där kan vi förklara vad uppdraget innebär, vad man kan göra och vad vi förväntar oss, säger Jarmo Kusmin.

Organiseringsombudsmän ska få fart på värvningen

Här är Fastighets fem organiseringsombudsmän:

  • Thomas Niska, region Nord
  • Zia Lodin, region Ost
  • Victoria Morberg, region Tvärs
  • Stefan Björkenstam, regioni Väst
  • Marie Stang, region Syd