LO vill öka tryggheten med mer pengar till välfärd

Nyheter

I går, onsdag, presenterade LO sin valplattform. I dag kom turen till de fem förbunden i 6F, där Fastighets ingår. Och innehållet är till stor del detsamma. 6F:s plattform består, liksom LO:s, av tre huvuddelar: att det ska bli ordning och reda på arbetsmarknaden, att det ska investeras för att fler ska få arbete och välfärden ska stärkas.

Dessa frågor har 6F valt efter en opinionsundersökning bland förbundens medlemmar som visade att välfärden, jobben och villkoren i arbetslivet var de viktigaste frågorna att driva inför valet.
– Vår politiska plattform stämmer till 90 procent med LO:s. Men sedan har vi speciella branschfrågor som inte får plats inom LO-kappan. Vi är en liten del av LO, med cirka 280 000 medlemmar, och det är viktigt att vi kommer närmare arbetsplatsen, säger Anton Levein, valsamordnare för 6F.

De specifika branschfrågorna handlar enligt honom till exempel om järnvägsunderhållet för Seko, arbetsmiljöfrågor i byggbranschen och för Fastighets del om att se över regleringen av Samhall.
– Vi måste bygga våra tegelstenar för att det ska bli en bra grund för nästa regering. Om vi gör vårt jobb tror jag att det kommer att finnas goda chanser för en Socialdemokratiskt ledd regering även efter valet, säger Anton Levein.

Ett mål är därför att visa att Socialdemokraterna tar ansvar för de fackliga frågorna som finns nära medlemmarna och att de är svaret på frågan ”Vem f*n bryr sig?”.

Fram till valet har LO som mål att nå 500 000 personer. Av dem ska 6F nå 100 000 och Fastighets interna mål är samtidigt att samtala med alla sina medlemmar, antingen på arbetsplatsbesök, utbildningar eller via telefon.
Inför förra valet år 2014, nåddes ungefär en fjärdedel av medlemmarna i förbundet, men förhoppningen är att prata med betydligt fler än så i år.
– Vi ska försöka nå så många vi bara kan, säger Peter Aronsson, ombudsman med ansvar för facklig-politiska frågor i Fastighets.

Peter Aronsson, ombudsman i Fastighets.

Det kommer att pratas politik på alla typer av fackliga träffar, som utbildningar, arbetsplatsträffar, förhandlingar, skyddsronder, familjedagar, klubb- och avdelningsmöten. Ansvaret kommer att ligga på såväl förbundsledning som förtroendevalda i avdelningar och på arbetsplatser runt om landet.
– Även om det inte finns tid att hålla långa anföranden går det alltid att påminna om att gå och rösta, säger Peter Aronsson.

Så många förtroendevalda som möjligt ska också få möjlighet att gå LO-utbildningen ”Vinna valet” för att sedan bli bättre rustade att lyfta frågor och ta diskussioner på arbetsplatserna. På kollektivavtalets dag den 17 mars kommer det att ordnas aktiviteter, den 1 maj ska Fastighets och 6F synas liksom i sommar under kampanjen ”Facket på sommarjobbet”.

Detta vill 6F i valet

1. Ordning och reda på arbetsmarknaden
Stärk anställningsskyddet och skrota otrygga anställningar
Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad
Trygghet under arbetstid – mer resurser till Arbetsmiljöverket och myndighetssamverkan

2. Investeringar för arbete
Kompetensutveckling genom arbetslivet
Bostäder för vanligt folk – utveckla investeringsstödet för hyresrätter
Satsningar på grönare trafik

3. Välfärd
Välfärdssatsning utan riskkapitalbolag
En sjukförsäkring för återhämtning
Trygghet mellan jobb – en arbetslöshetsförsäkring som håller

6F består av fem LO-förbund: Fastighets, Seko, Byggnads, Målarna och Elektrikerna.