Det är bostadsbrist i 255 av Sveriges 290 kommuner. Och även om byggtakten ökade under nästan hela 2017, stannade den av under slutet av året.
Det betyder, enligt Boverkets prognos, att byggandet går för sakta. De 53 500 bostäder som blev klara förra året inte nog för att kompensera att det inte har byggts tillräckligt när befolkningen i Sverige växer.
– Vi har ett högt bostadsbyggande, men behovet är större. Enligt Boverkets beräkningar borde nivån ligga runt 80 000 bostäder, säger generaldirektör Anders Sjelvgren.

Framför allt är det byggandet av hyresrätter som har stannat av.
Enligt en undersökning som Dagens samhälle gjort bland allmännyttiga bostadsbolag kommer fyra av tio kommunala bolag inte att bygga klart några nya lägenheter alls under 2018.

Många kommunpolitiker ser inte heller något behov av att öka byggtakten i deras kommuner. Mindre än varannan, 45 procent, tycker det nu, jämfört med 64 procent förra året och 78 procent året innan.
Det visar en årlig undersökning från arbetsgivarorganisationen Fastigo.
– Även om bostadsbristen på många platser inte längre är lika akut är det fortfarande många som saknar bostad. Nu krävs innovativt tänkande från bygg- och fastighetsbranschen så att vi bygger de bostäder som folk har råd att betala och som kan hålla i flera generationer, säger Fastigos vd Mona Finnström.

Magnus Pettersson: Trygghet för fler vår valfråga

Förbundet har ordet

Konsekvensen när det finns för få bostäder är att människor bor trångt och att unga vuxna inte har möjlighet att flytta hemifrån. Dessutom är många av bostäderna som byggs, både hyres- och bostadsrätter, för dyra.

Enligt statistik från SCB har mer än hälften av hushållen inte möjlighet att flytta till en nyproducerad hyresrätt på 60 kvadratmeter om man inte vill lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet.

Ett av Fastighets och 6F:s krav inför valet i höst är därför att det ska byggas fler bostäder ”för vanligt folk”, vilket även Fastighets ordförande Magnus Pettersson nämner i sin senaste krönika.