På väg genom Ikea vid Kungens kurva i Stockholm hugger Moayed Motallebi från Fastighets avdelning Hallunda tag i tre män från Samhall som städar.
– Hej, är ni medlemmar i facket?
De svarar alla att de är det men de vet samtidigt lite om vad som gäller och vilken hjälp de kan få. Moayed Motallebi tipsar dem om att gå en medlemsutbildning.

Med sig har Moayed Motallebi representanter från fyra ytterligare Stockholmsavdelningar och tillsammans försöker de prata med så många potentiella medlemmar som möjligt.

De springer även på George, som inte vill att hans efternamn ska stå med, som berättar att han gick med i facket när han började jobba och är hittills nöjd med Fastighets. Men inte heller han har gått någon medlemsutbildning och får information om möjligheten.

George, som inte vill uppge sitt efternamn, är redan medlem men tar gärna emot information från Moayed Motallebi.

Arbetsplatsbesöken och uppsökeriverksamheten är en del av Fastighets aktivitetsvecka.

Under veckan har Fastighets förbundsledning och ombudsmän varit ute på arbetsplatsbesök runt om landet. Förbundsordförande Magnus Pettersson har bland annat träffat medlemmar på Bjuvbostäder, HSB i Skåne och på Sydsvenska städ.
– Det här har varit lite av en försöksvecka för att komma igång med verksamheten att avdelningarna är ute och träffar medlemmar på arbetsplatser, säger Jarmo Kusmin, organiseringsansvarig ombudsman på Fastighets.

Fler ombudsmän ska få fart på värvningen

Nyheter

Nästa aktivitetsvecka blir inte förrän i oktober men enligt Jarmo Kusmin betyder inte det att arbetsplatsbesöken kommer att pausas fram till dess.
– Egentligen är tanken att man ska ut varje vecka men de här veckorna satsar vi lite extra, säger han och tillägger:
– Och vi kan konstatera att det har varit rätt mycket aktivitet i veckan. Det har värvats nya medlemmar och rekryterats skyddsombud och tanken är att vi ska fortsätta så här. Det känns som att vi jobbar åt rätt håll.

Det politiska samtalet är jätteviktigt och ska ligga med hela tiden.

I region Tvärs har ansvariga i avdelningarna besökt flera arbetsplatser och organiseringsombudsman Victoria Morberg har bland annat besökt HSB, Riksbyggen och Samhall.
– På de flesta ställen dit vi kommer bokar vi in nya besök eftersom det finns mer att gå igenom. Om det är arbetsplatser där vi inte varit tidigare behövs oftast flera besök för att bygga upp ett förtroende och hinna svara på alla frågor, säger hon.

Ylva Johansson vill göra visstid till valfråga

Intervjun

Dessutom för hon alltid politik på tal när hon träffar medlemmar.
– Alla är inte så sugna på att prata politik men jag brukar ställa frågan ”vad är inte politik?” och sedan fråga om de är nöjda med skolorna och vården och berätta vad det är vi betalar för med våra skattepengar.

Enligt Jarmo Kusmin är det politiska alltid en del i möten med medlemmar, särskilt nu inför valet.
– Det politiska samtalet är jätteviktigt och ska ligga med hela tiden. Vi kan uppmana alla att rösta och informera om vad vi tycker är viktig och bra alternativ. Men sedan är det självklart att alla får välja själva, säger Jarmo Kusmin.

Nataliya Truskavetska och hennes fackliga kolleger har bland annat svarat på frågor om arbetstider och semester under besöket vid Kungens kurva.

Tillbaka i Stockholm och region Ost fortsätter de förtroendevalda sin väg genom shoppingområdet Kungens kurva.
– Vi hittade två-tre personer som var intresserade av att bli medlemmar här vid Heron city, Moayed Motallebi.
Även de som redan är medlemmar har fått möjlighet att ställa frågor.
– Det är viktigt att vi är ute och träffar medlemmar. Det brukar de alltid efterfråga, säger Moayed Motallebi.
– Det sista som de säger när vi går är ”vad bra att ni är här”, tillägger Nataliya Truskavetska.

Men det är inte alltid helt lätt att kunna föra fram budskapet till alla de möter.
– Det största problemet är med språket, alla förstår inte informationen och inte heller sina rättigheter, säger Abdu Ibrahim, som är nyvald ordförande i avdelning Johanneshov.

De hoppas ändå att det gör skillnad att facket syns ute på arbetsplatserna och att det kan leda till att fler hör av sig och ställer frågor.