Många rycker i fastighetstenikerna på Coor i Torslanda, men Hasse Thörnkvist och hans kolleger vill stanna kvar.

Det är en solig dag men det blåser kyligt från havet ett stenkasts avstånd från Coors kontor i Arendal. Inne i det kaffedoftande konferensrummet ser man dock varken solen eller havet. Här möter vi Jonas Andersson, som är ordförande i fackklubben Coor STM, och det nyvalda skyddsombudet Robert Olsson.

Egentligen skulle kassören Hasse Thörnkvist ha varit med, men han fick åka på ett akut avloppsstopp. Arbetet är fritt och självständigt, men det händer ganska ofta att planerna får justeras efter vad som sker under dagen.
– När jag går hem vet jag sällan vad jag kommer att göra dagen därpå, säger Robert Olsson. Att personalen väljer att stanna på Coor – trots att de nyligen tappade ett avtal med Tuvefabriken, vilket innebär att de som arbetade där måste flytta på sig – beror på den starka sammanhållningen, menar Jonas Andersson och Robert Olsson.

Diös fastighets­skötare gör sig redo för nya sysslor

På jobbet

– Andra företag har varit på oss som hökar och frågat, men vi säger nej. Vi är tydligen väldigt attraktiva, säger Jonas Andersson.
Robert Olsson nickar instämmande.
– Några har gått i pension, men det är inte många som slutat av andra anledningar.

Men att personalen stannar kanske också har sin förklaring längre tillbaka i tiden.

När Jonas Andersson började på Volvo Underhåll 1987 ingick det i Volvo AB. 2006 tog Volvo bort allt som inte tillhörde kärnverksamheten – att bygga fordon. Dotterbolaget Celero Support skapades för att ta hand om underhåll och service av Volvos fastigheter.
– Vi märkte ingen skillnad alls, minns Jonas Andersson.

Jonas Anderson brinner för det fackliga arbetet och är gärna med och förändrar och förbättrar.

Strax därpå blev dock Celero Support uppköpt av ett investmentbolag i Storbritannien. De ägde redan ett fastighetsbolag i Stockholm och ville utöka med ett på västkusten. Tillsammans blev de två fastighetsbolagen Coor.
– Vi hade en särskild Volvoanda, som vi tog med oss in i Coor och gjorde till en kåranda, förklarar Jonas Andersson.

Han är elektriker och Robert Olsson är utbildad inom vvs, vatten, ventilation och styrsystem. Det finns även brandtekniker, snickare, mekaniker, maskintekniker, kyltekniker och energioptimerare, men samtliga kallas fastighetstekniker.

Arbetsuppgifterna består i all service som har med fastigheter att göra, som fönster, dörrar, pumpar, fläktar, vatten, avlopp och olika slags larm.
– Det är bara vid mycket stora jobb som kräver specialkompetens som vi kan behöva ta in personal på offert, säger Jonas Andersson.

Bara i Arendalsområdet servar Coor nära 50 fastigheter. Tidigare var de olika Volvoföretagen de största arbetsgivarna. Men sedan Volvo AB sålde sina hus har Coor serviceavtal med den nya fastighetsägaren Platzer. Det har lett till nya arbetsuppgifter, något som inte minst Robert Olsson uppskattar. Platzer satsar nämligen på att renovera och fräscha upp de gamla fastigheterna.
– Vi får byta ut all gammal utrustning mot ny. Den resan vill jag gärna vara med på, säger han. Coor har även serviceavtal med Tornstaden, Volvo AB, Volvo Cars, Volvo Penta och HCL Technologies med flera.

Det är lunchdags och från köket kommer ljudet av röster och doften av stekt lök. Det är en liten kö framför de två mikrougnarna där personalen värmer sin medhavda lunchmat. Hasse Thörnkvist har kommit tillbaka och hugger in på en havets wallenbergare med potatismos.
– Jag fick ringa in en spolbil som kunde lossa stoppet och suga rent avloppsröret för att undvika översvämning, berättar han.

Fastighetsteknikernas arbetsområde inkluderar Volvo Torslanda, Arendal och Lundby/Penta.

Coor Service Management finns förutom i Arendal även på Volvo Torslanda och i Lundby/ Volvo Penta.
– Vi fick nyligen ett avtal med Volvo AB i Lundby där vi tar hand om deras processverksamhet. Det innebar att vi fick nyanställa fyra personer och kommer att behöva anställa lika många till, berättar Jonas Andersson och ser nöjd ut.

Arbetsdagen är för det mesta vardagar klockan 7 till 16, med möjlighet till tre timmars flex. Var tionde vecka har de anställda beredskap kvällar och helger. För beredskapen får de cirka 4000 kronor extra plus en summa per utryckning.

I verkstaden i Torslanda håller nyanställda Patricia Santos på att bygga kopplingslådor till datahallen. Hon tycker att hon snabbt kom in i arbetslaget och trivs med kollegerna och arbetet.

Jonas Andersson och Robert Olsson är rätt nöjda med arbetsvillkoren för fastighetsteknikerna. Här spelar fackklubben en viktig roll, menar de.

När Coor tog över Volvokontraktet ville arbetsgivarna endast förhandla med Fastighets eller Metall. De flesta hade dittills varit med i Metall men Jonas Andersson och flera med honom gick nu över till Fastighets.
– Eftersom vi utgör en så liten del av Fastighets insåg vi att vi behövde en klubb som visste vad vi gjorde och förde vår talan. Vi hade andra löner och förmåner och jobbade på helt andra tider och hade beredskap – jämfört med den stora gruppen städ – och vi lyckades få med oss arbetstidskompensationen, flex och komptid bland annat, berättar Jonas Andersson.

Fastighetsbolag sänker kraven i jakten på fastighetsskötare

Arbetsmarknad

Eftersom alla omfattas av fastighetsavtalet har även de som inte är med i facket nytta av klubbens arbete, menar Jonas Andersson. Själv blev han aktiv i klubben 2010 och vald till ordförande 2014.
– Jag känner att jag har möjlighet att förändra och förbättra. Jag sitter med i förhandlingar minst en gång i veckan, även på regional och nationell nivå.
– Ibland när företaget sagt att vi måste göra oss av med folk har vi i facket sagt att de kan vara kvar – det går att lösa så här i stället.

Bara vid ett tillfälle har två blivit varslade på Torslanda och tvingats byta till en annan avdelning på Coor med mindre i lön och andra arbetsuppgifter. Det var tungt, minns Jonas Andersson.
I den senaste löneförhandlingen lyckades klubben få till en löneförhöjning utöver kollektivavtalet.

Robert Olsson och Jonas Andersson guidar runt i Arendalsområdet bland fastigheterna de servar. Robert Olsson passar på att kontrollera larmen och att göra en tillsyn på en kylmaskin som vi passerar på vägen. Längst ut mot havet finner vi Hasse Thörnkvist liggande raklång på en brygga, men uppenbarligen inte för att lapa sol.
– Det är en kallvattenledning som gått av under vintern, den behöver lagas så båtägarna kan få vatten till sina båtplatser, förklarar han.

På tillbakavägen säger Jonas Andersson:
– Just nu finns det ingen risk att vi tappar något mer avtal. Däremot kan det hända att vi vinner några av konkurrenternas avtal som snart löper ut. Då har vi problem, säger han och skrattar.

Hasse Thörnkvist lagar en trasig vattenledning i hamnen.

Fastighetstekniker är som sagt attraktiva på arbetsmarknaden och det är svårt att få tag i kompetent personal.
– Det räcker att man sträcker upp handen så kommer någon och tar en, säger Robert Olsson.
– Men vi fixar det, säger Jonas Andersson. Har man roligt ihop löser man det mesta och vi har redan lockat över några tekniker från konkurrenten.

Coor Torslanda

  • I Torslanda har företaget 32 anställda varav cirka hälften är medlemmar i Fastighets.
  • Totalt har Coor drygt 7 000 anställda. Företaget har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Belgien, Estland, Polen och Ungern.