Lunchrasten är just över när han kommer släntrande mellan husen i Eriksberg; Göteborgs klassiska varvsområde som för ett halvt sekel sedan gav skeppsbyggarstadens världsrykte, men sedan dess förvandlats till ett attraktivt bostadsområde med utsikt över hamninloppet bort mot Masthugget och Majorna.

När man nu ser fastighetsskötare Johnny Ekström i sin blå HSB-overall påminns man om att åren också gått sedan tiotusentals IFK Göteborgs-supportrar höjde sina röster på Ullevis läktare: ”Johnny Ekström går på vatten, tjalalalala tjalalala…”

Dan Corneliusson: Proffs på ny planhalva

Intervjun

Letade smeknamn

Vindsnabbe Ekström från Kallebäck var tveklöst en av Europas mest eftertraktade spelare under andra hälften av 1980-talet.
Svenska sportjournalister sökte ständigt efter passande smeknamn. Kallebäcksexpressen och Johnny Bråttom var till slut de som fick bäst fäste. I italiensk press kallades Ekström Il Ciclone – cyklonen.

Åttaårskontrakt med FC Barcelona

– Sommaren 1986 trodde jag faktiskt att det var helt klart med FC Barcelona. Vi hade gjort två bra matcher mot dem i Europacupens semifinal och jag var på semester i Norge med mina föräldrar när IFK:s ordförande Gunnar Larsson ringde: ”Du måste komma hem, Barcelona är här och vill ha dig.”

– Jag tog ett privatplan till Göteborg, mötte upp på ett hotell och skrev på ett åttaårskontrakt med FC Barcelona. Sedan visade det sig att det fanns en finstilt paragraf om att kontraktet kunde brytas fram till den 1 juli, berättar han och fortsätter:
– I slutet av juni lyckades de köpa loss engelsmannen Gary Lineker som just vunnit VM:s skytteliga, och meddelade sedan att de ville riva kontraktet med mig. Då var jag besviken.

”Nuförtiden visar folk mycket tydligare att dom känner igen mig. Det kommer ganska ofta fram någon och vill prata och tacka för fina stunder. Det är rätt stort att få vara med om det – under karriären tyckte jag mest det var jobbigt, men nu är det bara kul”, säger Johnny Ekström.

Nu blev det i stället italienska Empoli för 21-åringen, en liten stad i Toscana några mil sydväst om Florens. Sämre kunde man ha det – men när Bayern München, en av världens största klubbar, hörde av sig två år senare blev det för svårt att tacka nej:
– Det hade varit nära med Roma ett par gånger och Tottenham ville ha mig, men jag tyckte ändå det lät lite fräckare med Bayern München.

Så blev Johnny så snabb

Många har nog trott att den explosive Ekström fått det mesta av sin talang till skänks. Allt såg ju så lätt ut när han ryckte loss, som den där höstkvällen 1989 i polska Chorzow till exempel – när han sköt Sverige till VM-slutspelet i Italien.

Men Johnny jobbade i hemlighet hårt för sina framgångar.
– Jag brukade träna snabba starter hemma i garaget, men jag smög med det och ville inte att någon skulle få veta. Om jag körde ett löppass drog jag ned mössan så att ingen skulle känna igen mig.

Blev för mycket allvar

Framgångarna kom som på ett pärlband: skyttekung i allsvenskan, genombrott i Europacupen, avgörande landslagsmål, västtysk mästare och totalt nio år i fyra av Europas största ligor. Men 1998 var det över, det var helt enkelt inte längre lika lustfyllt i IFK Göteborg och dessutom började kroppen säga ifrån.
– Egentligen var det under åren i IFK:s pojklag jag hade det som roligast med fotbollen. Sedan blev det för mycket allvar.

Kanske är det lite av den ursprungliga glädjen som det gamla gänget från IFK:s mest framgångsrika period letar efter när de än i dag regelbundet ses för att leka med bollen och utmana något lokalt lag. Närmast väntar visst en match mot Särö IK.

”Det blir som ett gift”

Och fastighetsskötare Ekström är, om sanningen ska fram, i riktigt bra form. Oavsett väder cyklar han de 13 kilometerna från villaområdet öster om centrum till Eriksberg vid älven. På vägen hem stannar han dessutom till en stund på gymmet.
– Det blir som ett gift, säger han.

Junivärmen över Göteborg matchar utan vidare temperaturen i Empoli, Cannes och Sevilla när Johnny petar in några påsar snus under överläppen och tar sikte på den grönska som skriker efter vatten. På gräset har Johnny Bråttom alltid trivts.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Johnny Ekström

  • Ålder: 53 år.
  • Bor: Villa i Göteborg.
  • Yrke: Fastighetsskötare på HSB, Eriksberg i Göteborg.
  • 
Familj: Gift med Marinella. Vuxna barnen Jessica och Dennis.
  • Klubbar under karriären: IFK Göteborg, Empoli FC (Italien), FC Bayern München (Tyskland), AC Cannes (Frankrike), Reggiana FC (Italien), Real Betis Balompié (Spanien), 
FC Dynamo Dresden (Tyskland),
 SG Eintracht Frankfurt (Tyskland), Göteborgs FF.
  • 
Landskamper: 47 (13 mål) 1986–95.
  • Meriter: Allsvensk skyttekung 1986, västtysk ligamästare med FC Bayern München 1989, SM-guld med IFK Göteborg 1991, vinnare av svenska cupen med IFK Göteborg 1991.