Enligt meteorologer har årets sommar varit extraordinär, med temperaturer över det normala sedan redan i maj och knappt någon nederbörd på flera håll i landet.
Värmen och torkan har även påverkat fastighetsskötare, som bland annat fått förlägga utomhusarbetet så tidigt som möjligt på arbetsdagen för att kunna orka jobba ute i solen.
– Man får försöka anpassa sig lite efter värmen. Runt 35 grader i solen är ju näst intill olidligt, säger Leif Olsson på HSB i Partille.
– Det har varit svårt att vara ute mitt på dagen och på eftermiddagen, så vi har försökt vara ute på förmiddagen innan det blir för varmt, och hittat andra uppgifter på eftermiddagen, säger David Sjörén, facklig företrädare hos Hyresbostäder i Falköping.

David Sjörén, Hyresbostäder Falköping och ledamot i förbundsstyrelsen.

Han får medhåll av Anders Wiklund, klubbordförande hos Karlstads Bostads AB.
– Det går ju inte att vara ute hela tiden i gassande sol och när luften står still. Det finns en anledning till att spanjorerna har siesta, säger han.

Hur mycket tjänar en städare på Samhall. fastighetsfolket har svaret.

Samhalls städare också drabbade av sommar­värmen

Arbetsmiljö

I Karlstad har man fått åka ut på städrundor direkt på morgonen, samt vattna planteringarna så tidigt som möjligt. Ibland har arbetsuppgifter fått skjutas upp när hettan blivit för mycket.
– De värsta dagarna har vi inte kunnat klippa häckar eller rensa i rabatterna, det är bara på morgonen som vi har chans att göra det, säger Anders Wiklund.
Han och kollegorna har behövt ta flera pauser under arbetet – och även tänka på att hålla vätskebalansen.
– Kanske blanda i lite salt i saften också, så man får i sig mineraler och sådant där, säger Anders Wiklund.

Anders Wiklund, KBAB i Karlstad.

Även hos Familjebostäder i Göteborg har medarbetarna uppmanats att ta täta pauser och dricka mycket vatten, berättar fackliga företrädaren Camilla Claesson – som under sina 30 år som fastighetsskötare aldrig varit med om något liknande.
– Det här är den värsta värmen någonsin. Man anpassar jobbet lite efter var man vet att skuggorna kommer vara, säger hon.
– Man har alltid med sig ett gäng flaskor med vatten, sedan är det bra att ta lite pauser när man står i gassande sol, säger William Saalman på HSB i Partille.

Camilla Claesson, avdelning Göteborg centrum

Trots torka och väldigt lite nederbörd har inget bevattningsförbud gällt på de orter där fastighetsskötarna som Fastighetsfolket varit i kontakt med jobbar – förutom i Partille. I de andra kommunerna har mer resurser fått läggas på att hålla blommor och andra växter vid liv.
– Det har blivit tuffare för nyplanteringarna, med vattensäckar runt träden som måste fyllas på. Extra resurser har fått sättas in för att växter ska kunna etableras, så vattningen tar mycket tid, säger Camilla Claesson.
– Vi har vattnat rabatter och planteringar, men fjolårsplanteringarna av körsbärsträd ser ut att ha dött. Det är lite tråkigt, säger Anders Wiklund.

Den påfrestande sommaren har också gjort att uppgifter fått omprioriteras – någon gräsklippning har det till exempel inte blivit mycket av.
– Vi har inte klippt något gräs alls sedan midsommar, säger Anders Wiklund.
– I vanliga fall är det väldigt mycket ogräs på sommaren, men det har inte kommit lika mycket nu, säger Camilla Claesson.
– Man får lägga tid på andra grejer, det finns ju massor att göra hela tiden, säger William Saalman.

Hur kommer fastighetsskötarnas arbete att påverkas på lång sikt, om Sverige oftare får sådana här varma och torra somrar? Kan det rent av försvåra deras arbete i framtiden?
– Nej, jag tror det går rätt bra faktiskt. Så som det varit har arbetet varit lite mindre än en vanlig sommar. Det är snarare så att annat prioriterats som man normalt sett inte har tid med när det är semestertider och kort med folk, säger David Sjörén.
– Kommer sådana här somrar mer frekvent har vi betydligt allvarligare problem än hur vi organiserar arbetet. Det märks ju i hela samhället, säger Anders Wiklund.