I går presenterade Sverigedemokraterna sitt valmanifest, där partiet vill göra besparingar på drygt 40 miljarder kronor och bland annat sänka skatten på inkomster, minska arbetsgivaravgiften, lägga ner Arbetsförmedlingen och reformera arbetsmarknadspolitiken.

LO är oroat

Nu oroar sig LO för hur partiets ekonomiska politik kommer att slå mot välfärden och drabba LO-medlemmarna – där nästa veckas riksdagsval för de flesta av medlemmarna står mellan att rösta på Socialdemokraterna eller på SD.
SD har sedan förra valrörelsen tydligt anammat en ”Trump-strategi” och målat upp sig som ett parti på vanligt folks sida, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff i LO-borgen i Stockholm.
– För många LO-medlemmar finns det en tro på att man genom en proteströst på SD kan driva politiken till större rättvisa, så vi får mindre skillnader och löntagare får det bättre, säger han.
– Men det finns inte ett enda förslag som riktar sig till att stärka ställningen för vanliga arbetare. De vill göra en skattepolitik som gynnar de som redan har det bra ställt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Sex jobbgrejer som kan ändras med ny regering

Arbetsmarknad

Två stora förändringar

LO är mest oroligt över det man ser som två riktigt stora förändringar på svensk arbetsmarknad, om SD får igenom sin ekonomiska politik.
Det ena handlar om vilket skydd arbetstagare på svensk arbetsmarknad kommer att ha, där SD oftast har samma eller liknande position som allianspartierna. Enligt Karl-Petter Thorwaldsson vill även SD förändra turordningsreglerna i las, lagen om anställningsskydd, så att det blir större fokus på kompetens.
– Kompetens är inget objektivt mått. Vi tror att det riskerar att luckra upp anställningsskyddet för alla arbetare och tjänstemän på svenska arbetsmarknad, säger LO:s ordförande.

Den andra stora förändringen som LO oroar sig för kallar Thorwaldsson ”dramatisk på lång sikt” och skulle utgöra ett trendbrott för lönebildningen – nämligen en sänkning av ingångslönerna på upp till 30 procent.
– Sedan Saltsjöbadsavtalet 1938 har vi baserat all lönebildning i Sverige på att parterna, arbetsgivare och fack, ensidigt bestämmer lägstalöner och kollektivavtal, säger Thorwaldsson.

Partikollen

Så tycker partierna om allmän visstid

Nyheter

Drabbar samtliga arbetstagare

Skulle man sänka ingångslönerna för att fler ska få lättare att komma in på svensk arbetsmarknad, tror LO att det skulle drabba lönenivåerna för samtliga arbetstagare.
– Det finns inte ett enda land i hela världen som infört lagstiftade minimilöner där övriga löner inte faller ner mot nya lagstiftade minimilöner, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
– Många som röstar på SD riskerar att förlora sin rätt höga lön som man lyckats kämpa för de senaste 100 år.

SD:s neddragningar i kommuner och landsting fram till år 2020 skulle enligt LO:s ekonomer landa på 19,5 miljarder kronor – och drabba tusentals offentliganställda runt om i landet.
– Skulle det bli verklighet är det 25 000 anställda i välfärden som måste gå hem, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Partikollen

Så tycker partierna om konflikträtten

Nyheter

Proteströster på SD

De senaste årens migrationspolitik kan också vara ett skäl till att många LO-medlemmar kan tänka sig att proteströsta på SD. Enligt Karl-Petter Thorwaldsson kommer 30 procent av medlemmarna ute på arbetsplatserna från ett annat land än Sverige – och LO har inte sett någon uppgång i främlingsfientlighet och trakasserier på jobbet.
– Jag skulle säga att den bästa lösningen för dem som är besvikna över det som skett är att se till att alla som kommer hit snabbt kan komma ut i arbete, säger han.

I samtal med LO-medlemmarna ställs ofta flyktingpolitik mot trygghetsfrågor – men Karl-Petter Thorwaldsson menar att det inte rör sig om främlingsfientlighet, utan om en oro för om välfärden kommer att räcka till.
– Kommer tryggheten funka? Får jag en bra pension? Funkar sjukvården om jag blir sjuk? Den är den typen av oro som gjort att man skyller på invandringen, säger han.

Några av SD:s förslag från valmanifestet

  • 5,3 miljarder kronor mer till vården, förkortning av vårdköerna med en maxgräns på max 30 dagar och max 14 dagar vid allvarlig diagnos
  • 2,6 miljarder kronor till äldreomsorg
  • 7 miljarder kronor på offentliganställdas arbetsvillkor och på rätt till heltid
  • 32 miljarder i sänkt skatt på inkomster och pension, partiet vill att pensionärsskatten avskaffas helt och att skatten för låg- och medelinkomsttagare sänks
  • Vill minska arbetsgivaravgiften med runt 12 miljarder för att skapa fler jobb
  • Spara 28 miljarder på att lägga ner Arbetsförmedlingen