– Jag kan tycka mer och mer att det här är ett ödesval för vilken framtid vi vill se i Sverige. Alla som har möjlighet att rösta måste rösta på söndag, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

12 000 samtal gjorda inför valspurten

Nyheter

Det är avdelningsmöte vid Globen i Stockholm och bara några dagar kvar till valet. Som Fastighetsfolket tidigare skrivit står valet bland LO-medlemmar mellan att rösta rött – eller att rösta på Sverigedemokraterna.
De andra partierna nämns knappt när Fastighets valarbetare via telefonsamtal, arbetsplatsträffar och medlemsmöten hittills har pratat med 12 000 medlemmar.

Nått 12 000 medlemmar

Detta är Magnus Pettersson väl medveten om och han återkommer därför flera gånger till hur allvarligt det skulle vara för många av medlemmarna i 6F-förbunden om SD får inflytande och makt i en framtida regering.
– Våra branscher har under alla år tagit emot många människor med annan bakgrund än svensk. Det är vi stolta över och vi vill inte ha några begränsningar på invandringen så som SD vill, eller att människor ska skickas tillbaka på oklara grunder, säger han.

Orolig för högervridning

En av deltagarna på medlemsmötet vid Globen, trädgårdsanläggaren Johan Hultberg, är orolig för den högervridning som skett i både Sverige och utomlands.
– Det finns en risk att det blir vidare nedskärningar av välfärdssamhället, säger han.

Johan Hultberg, trädgårdsanläggare.

Höga hyreskostnader

Som aktiv i Hyresgästföreningen har Johan Hultberg även sett de stora problem som höga hyreskostnader och utförsäljningen av bostäder orsakat, vilket han tror skulle kunna förvärras med en alliansregering.
– Man kan också tänka sig att det kan bli försämringar i sjukförsäkringen och en höjning av a-kasseavgiften, tillägger han.

LO: SD har anammat en Trump-strategi

Arbetsmarknad

”Använd er rösträtt”

Några timmar tidigare träffar Jari Visshed, tredje förbundsordförande på Fastighets, medlemmar som jobbar på Samhall på Arlanda – och ger dem samma uppmaning som Magnus Pettersson.
– Det är väldigt viktigt att ni använder er rösträtt på söndag, säger han.

”Det stora kacklet utbryter”

Även tredje förbundsordförande tecknar en bild av ett val som skiljer sig från tidigare i Sverige.
– Det känns nästan som valet egentligen börjar först efter att vi lämnat våra röster, för sedan är jag rädd att det stora kacklet utbryter om vem som ska få bilda regering, säger Jari Visshed.

Jari Visshed pratar om valet med medlemmar på Arlanda.

Både Jari Visshed och Magnus Pettersson lyfter fram Fastighetsfolkets genomgång på var de olika partierna står, som hjälp för medlemmarna att ta ställning till vilket parti man vill lägga sin röst på.

”Många kommer att rösta på SD”

– Vi vet att det bland LO-medlemmar är väldigt många som kommer att rösta på SD, men om man tittar på frågor som sjukförsäkringen och arbetsmarknaden så är SD ett traditionellt högerparti. De röstar likadant som Moderaterna och det borgerliga blocket i frågor som är viktiga för våra medlemmar, vilket jag tror många har missat eftersom man bara sett frågan om invandrare och missat SD:s politik i övrigt, säger Jari Visshed.

Reima Juva, städare på Samhall på Arlanda.

En av städarna på medlemsmötet på Arlanda, Reima Juva, tycker att de viktigaste frågorna rör lag och ordning, samt arbetsrätten.
– Vi behöver fler poliser och bättre arbetsrätt än den vi har i dag. Vi behöver bättre skydd för arbetare, jag tänker bland annat på företag som utnyttjar anställda, säger han.