Fler och bättre jobb, ökad jämlikhet och trygghet i vardagen. Det är huvudfrågorna i LO:s valkampanj inför valdagen nu på söndag. För att mobilisera arbetare att rösta fram en socialdemokratiskt ledd regering sattes målet att prata politik med 500 000 personer.

LO vill öka tryggheten med mer pengar till välfärd

Nyheter

Står mellan att rösta rött eller SD

Fastighets har hittills nått 12 000 medlemmar.

– De flesta säger att de ska gå och rösta och ju närmare vi kommer valet är det fler som har bestämt sig. De flesta säger att de ska rösta rött, alternativet är SD. Men de andra partierna nämns knappt, säger Peter Aronsson som är facklig-politisk ombudsman i Fastighets.

I Fastighets region ost har valarbetarna hittills pratat politik med 5 079 medlemmar och med det överträffat målet på 5 000 samtal. Ombudsman Nicklas Nilsson, som samordnar det facklig-politiska arbetet, bedömer att de kan nå upp till 5 500 medlemmar innan veckan är slut.

–Vi är så klart supernöjda. Vi har några som gjort ett grymt bra jobb via telefonen, till exempel Eva Basthagen och Tijana Pilja som har ringt ungefär 1200 hundra samtal var under valrörelsen, säger Nicklas Nilsson.

Riksdagspolitikern Therese Lindberg (S) var med på medlemsmöte i Hallunda och träffade Moayed Motallebi och Danijela Teodorovic.

Förutom telefonsamtal ordnar också förbundet arbetsplatsträffar och medlemsmöten. Danijela Teodorovic var en av medlemmarna på avdelningsmötet i Hallunda i helgen. Hon har jobbat som städare i många år men är just nu arbetslös. För henne känns det självklart att rösta.

–Ja, jag måste rösta för att hjälpa till att ändra samhället. Varje röst är viktig, säger Danijela Teodorovic.

Fastighets och 6F ska visa vem som bryr sig

Nyheter

Är det någon fråga som du tycker är särskilt viktig inför valet?
— Jag tycker att Arbetsförmedlingen borde granska arbetsgivare mycket hårdare. Det är för enkelt för dem att utnyttja folk på bidragsjobb. De anställer en på sex månader och får behöver bara betala 25 procent av lönen. Sedan efter ett halvår får man inte vara kvar, för då tar de in en ny. Hur duktig jag är spelar ingen roll, säger Danijela Teodorovic.

Olivia Apau är städare och tillhör avdelning Hallunda.

Olivia Apau är också städare och tillhör avdelning Hallunda.
–Jag ska rösta, det är viktigt eftersom jag bor här. Jag tänker på vad som är bra för framtiden och för barnen. Skolan är viktig.

Lockar med frukost

Fastighets region väst hade i morse valarbetare ute på Backaplan i Göteborg för att dela ut frukostpåsar och prata politik.

–Nu kör vi stenhårt. Vi kommer att stå vid olika knutpunkter nu under veckan och dela ut frukost, säger ombudsman Madlén Gunnarsson.

Madlén Gunnarsson, ombudsman Fastighets region Väst.

Plånboksfrågan som biter

Region väst har hittills pratat med cirka 2 500 medlemmar.

–Det har gått ganska bra. Mestadels tycker de vi pratar med att det är kul att facket hör av sig och det inte bara är partierna som kampanjar. Men det är inte alla som uppskattar det, förstås. Vi har en del medlemmar långt ut på högerkanten som inte gillar vårt politiska budskap. Men det kan bli bra samtal ändå.

Vilket argument för att rösta fram en socialdemokratiskt ledd regering får mest gehör?
–Att ha en välfärd som är öppen för alla oavsett plånbok. Att du ska få rätt till vård utan att behöva ha en privat försäkring, att det finns en bra skola och omsorg. Det förstår folk, säger Madlén Gunnarsson.