– Det här med sommarjobbare är en del i vårt långsiktiga rekryteringsarbete. Intresset bland ungdomarna har varit jättestort och de flesta har varit nöjda efteråt. Men det är mycket de ska lära sig; kliva upp om morgnarna, komma i tid, utföra sina sysslor. Det är både utmaningar och glädje, konstaterar projektledaren Per Thronee på HFAB.

Facket möter sommarjobbare

Arbetsmarknad

HFAB är ett kommunalt bostadsbolag med 100 anställda. Sedan flera år har de haft sommarjobb för unga i åldrarna 16-19, men i år fick även 13-15-åringar som bor i HFAB söka. Totalt kom det in över 300 ansökningar.

– Vi intervjuade alla som sökte så att alla skulle få en kontakt med oss. Vi vill att alla ska bli nöjda och vilja komma tillbaka till oss, säger Per Thronee som tog emot diplom vid dagens prisutdelning på fastighetsevenemanget Business Arena i Stockholm.

Unga till fastighetsbranschen

Framtidsindex utgår från en nationell enkät som går ut till hela fastighetsbranschen. Den genomförs av Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation, och tidningen Fastighetsnytt. Det är åttonde gången utmärkelsen delas ut för att lyfta fram företag eller organisationer som har gjort särskilda insatser för att få in fler unga i fastighetsbranschen.

Mona Finnström, vd Fastigo.

– Vi behöver bjuda in unga för att visa ville fantastisk bransch det här är att jobba i. Att erbjuda jobb och praktik är ett osjälviskt och långsiktigt arbete som kanske inte ger snabb effekt. Därför vill vi lyfta fram de som jobbar målmedvetet med detta, sa Mona Finnström, vd för arbetsgivarorganisationen Fastigo vid prisutdelningen.

Anställt flest sommarjobbare

HFAB fick diplom för att företaget anställt flest sommarjobbare.

Uddevallahem är det företag som gjort mest under året totalt sett för att locka unga till fastighetsbranschen genom att anställa lärlingar, traineer, praktikanter och sommarjobbare.

– Vi lägger stort fokus på att jobba organiserat med att få in unga i företaget. Då känns det extra roligt att vi får uppmärksamhet från branschen genom den här utmärkelsen, säger Thomas Aebeloe, vd Bostadsstiftelsen Uddevallahem.

Emil Isenheim är klubbordförande på Uddevallahem. Han är överraskad över utnämningen, men inte förvånad.

– Vi kan vara stolta, för vi har jobbat på det här sättet i många år. Så vi är vana vid det här laget med att få in nytt folk.

Emil Isenheim är klubbordförande på Uddevallahem.

Han började själv som lärling på Uddevallahem för tio år sedan.

– Det var parallellt med att jag gick VVS- och fastighetsprogrammet. Men det var här ute på fältet som jag lärde mig allt. Att vara nere i ett pannrum, lära sig hur allt fungerade – det var verkligen det som gav nånting, säger Emil Isenheim.