Region Tvärs är först ut att starta ett nätverk för kvinnor som är med i facket. Tillsammans med Elektrikerna har Fastighets hittills haft två kvinnonätverksträffar i Karlstad.
– Jag vurmar lite extra för jämställdhetsfrågor och jag visste att Elektrikerna hade en liten tjejgrupp så vi byggde på där, säger Jenny Norbäck, vikarierande ombudsman i region Tvärs.
Hon har ansvar för jämlikhet- och ungdomsfrågor i regionen och är en av initiativtagarna till nätverket.

Facket ska prioritera jämlikhet

Nyheter

På det första mötet kom fem personer, på det andra var de 25. Då kom deltagarna även från Byggnads, Målarna och IF Metall, men kvinnor från alla LO-förbund är välkomna.
– Tanken är att vanliga medlemmar ska kunna komma hit och ventilera, känna att de inte är ensamma och få lite fackligt stöd. Eller bara ha en trevlig kväll. Det är förutsättningslöst och vi pratar om sådant som deltagarna vill prata om, säger Jenny Norbäck.

Stress nästa tema

Några av samtalsämnena som varit uppe för diskussion hittills är sexuella trakasserier och hur man som kvinna tar sig fram i en mansdominerad bransch. På den senaste träffen var bland andra Fastighets andre ordförande, Yvonne Nygårds, inbjuden och berättade om sin karriärväg inom facket.
– Många gånger tänker kvinnor ”inte kan väl jag”, det handlar om självförtroende. Men vi behöver peppa tjejer att tänka att ”det kan jag visst”, säger hon.

Yvonne Nygårds, Fastighets andre ordförande

Till nästa möte är planen att temat ska vara stress.
– Många kvinnor stressar på jobbet och vågar inte säga ifrån om det blir för mycket. Sedan stressar de vidare för att hämta barn, komma på vad man ska äta till middag, handla och dessutom laga maten. Stressen tar inte slut när man går från jobbet och vi vill ha en diskussion kring det, säger Jenny Norbäck.

Hoppas på fler deltagare

Förhoppningen är att det ska bli återkommande möten och att det ska vara möjligt för fler än värmlänningar att delta.
– Jag har ansvar i hela region Tvärs så målet är att sprida det här, kanske till Örebro till att börja med, säger hon.

Utsattes för sexuella övergrepp på arbetsplatsen

Arbetsmiljö

Yvonne Nygårds deltar också på avdelningsforum runt om i Sverige just nu och ser till att lyfta nätverksträffarna i Karlstad som ett gott exempel.
– Förhoppningsvis kan det så ett frö och att fler tar efter, säger Yvonne Nygårds.

Nästa träff i Karlstad kommer troligen att ske i slutet av november.
– Det vore jätteroligt om de som har varit med nu drar med en kollega, eller kanske någon från ett annat förbund. Och så hoppas jag att vi kan få med några invandrarkvinnor, säger Jenny Norbäck.