– Tre, två, ett! ropar domaren och ringer i startklockan.
Genast börjar Jimmy Ström, en av finalisterna i årets svenska mästerskap i fönsterputs, att med snabba och svepande sicksackrörelser dra en blötlagd trasa från fönstrets översta hörn ned till dess nedersta, samtidigt som han drar en skrapa över det blöta glaset.

Granskas noggrant

Det tar inte mer än några sekunder för honom att putsa färdigt ett fönster, innan han kastar sig vidare till nästa. Sammanlagt tre fönster ska så noggrant och snabbt som möjligt putsas på tid. Råkar man missa fläckar får man en till fem sekunders tilläggstid, beroende på hur stora fläckarna är.

Efter varje omgång granskar tre jurymedlemmar, en för varje fönster, noggrant Jimmy Ströms resultat.
– Jag har tränat en halvtimme, timme om dagen senaste månaden på min fritid. Det här är ju inget man gör i vanliga fall ute hos kunderna, säger han.

Revanschsugen och nervös

Ivan är världens bästa fönsterputsare

Nyheter

SM i fönsterputs hålls på Clean & Facility-mässan i Stockholm. Kvalet genomfördes under tisdagen och av sammanlagt 41 tävlande gick 10 personer vidare till onsdagens final.
För två år sedan snubblade Jimmy Ström vid mållinjen. Inför årets mästerskap är han revanschsugen – och nervös, trots att han legat etta inför finalomgången.
– Man måste vara både noggrann och snabb och inte lämna några vattenrester heller, säger han.

Strax under honom på andraplats inför finalomgången ligger Ivan Pleinadius, en riktig fönsterputsveteran och Jimmy Ströms stora rival i tävlingen. Västeråsbon har nämligen inget mindre än två VM-guld och två SM-guld i fönsterputs att stoltsera med.

Ivan Pleinadius, flerfaldig VM- och SM-mästare i fönsterputs, tävlar i årets svenska mästerskap.

De unga knappar in

Årets mästerskap är också Pleinadius sista – efter hela 14 års tävlande. Förhoppningen är att kunna få ett sista SM-guld innan han kastar in handduken, samtidigt som han som 51-åring känner att de yngre knappar in på honom.

Sitt senaste VM-guld tog Ivan Pleinadius i USA förra våren. Inför årets svenska mästerskap har han faktiskt inte tränat alls.
– Efter så många år sitter det i ryggen, säger han.

Juryn granskar fönstren noggrant efter varje finalists omgång.

Tog fem år att lära sig

Men vägen till flera VM- och SM-guld har varit lång. Fem år tog det för Ivan Pleinadius att förstå hur man skulle tävla på rätt sätt för att minimera antalet misstag. I början är det vattnet som styr en, sedan är det du som styr vattnet, berättar han.
– Sedan måste man ha is i magen och hitta flytet. Vara lugn och inte springa fram i putsningen, fortsätter han och tillägger:
– Men nerverna styr ju ganska mycket ändå.

VM nästa för vinnaren

Med endast 40 hundradelar mot andraplatsvinnaren Mikael Olsson tog Jimmy Ström sitt första SM-guld i fönsterputs.
– Det känns jättebra. Det var lite nervöst, jag var inte helt säker på om jag skulle vinna, säger han.

Ivan Pleinadius får nöja sig med en bronsplats, men hänger inte läpp för det. Fönsterputsveteranen känner i stället stolthet över att vara bland de tio bästa i Sverige efter att ha tränat i över ett decennium – och hade också hoppats att just Jimmy Ström skulle kamma hem hela vinsten.
– Han vill ju dra till VM och det känns bra med ett generationsskifte, säger han.