Semestern är över, en ny termin drar i gång. Det är ofta då vi tar de där besluten om att börja träna.

Bra att sitta på jobbet – i alla fall för vissa

Så funkar det

I stunden känns det helt rätt och man kanske går och köper gymkort, nya löparskor eller ett par gåstavar. När träningen känns ny och spännande går det ofta bra. Men sedan smyger vardagen sig på och hösten kommer med regn och mörker. Då är det lätt att löparskorna blir liggande och att gymbesöken skjuts upp.
– Det kommer att finnas ett motstånd mot att förändra sina vanor, så är det. Det är lätt att hitta tusen ursäkter – att tvätten behöver göras, att barnen behöver mig eller vad det kan vara. Då gäller det att hitta tillbaka till varför man ska träna, säger Inger Halldin, personlig tränare och coach.

1. Hitta din egenmotivation

Det gäller att ha sina bästa argument redo, menar Inger Halldin. Då kan man ta till dem när den lata inre rösten börjar gnälla. Så fundera lite på vad som är just dina viktigaste drivkrafter. Handlar det om att ha mindre ont, att jobba bort stelhet, bli piggare, få starkare muskler?

2. Planera in träningen

En viktig nyckel för att få träningen att bli av är att sätta upp en tydlig plan för dig själv. Bestäm vilka dagar och tider du ska träna, och vad du ska göra varje gång.
– Det funkar sällan att bara göra det när man känner för det i veckan. För det är inte alltid man känner för det, säger Inger Halldin.
Om du tränar ute – se till att skaffa bra kläder för alla väder. Tänk också ut en plan B om träningen inte blir av. Blir det ingen löptur kan du till exempel göra styrkeövningar framför tv:n i stället.

3. Ta hjälp av andra

Att gå på ett par, tre bestämda gruppträningspass varje vecka är ett sätt att planera träningen. Tränar du självständigt kan du i stället försöka hitta kompisar eller kolleger att träna med. Då får ni draghjälp genom att ni lovar varandra att träna vissa tider. Dessutom blir träningen roligare när man umgås samtidigt!

4. Gå inte ut för hårt

Inger Halldin har mött många som blir så entusiastiska över beslutet att börja träna att de går ut för hårt i början. Då finns risk att man känner sig misslyckad om man inte orkar, eller att man får ont.
– Var ärlig mot dig själv och sätt upp mål som gör att du lyckas! För det är den träning som blir av som är den bra träningen – oavsett om det är att dansa, vara med på gruppträning eller ta en powerwalk med en vän och stanna vid varannan parkbänk för att göra några övningar.

5. Fira när du lyckas

När du ser att du lyckats hålla fast vid din plan i ett par månader – glöm inte att belöna dig själv! Fira din framgång med ett bubbelbad, en ny tröja eller något annat som du tycker om.