Priset Årets städföretag, som för första gången delades ut på Stora städbranschdagen, är ett samarbete mellan fackförbunden Fastighets och Kommunal och arbetsgivarorganisationen Almega. Syftet med priset är att lyfta fram ett företag som är ett föredöme i branschen gällande allt ifrån personalpolitik till miljöarbete. En förutsättning för att kunna bli nominerat är också att företaget är ett så kallat auktoriserat städföretag.

Nytt pris till seriösa städföretag

Nyheter

Fastighets ordförande Magnus Pettersson och Kommunals gruppchef Lasse Fischer har suttit i juryn tillsammans med Emma Unevik, ordförande i Almega Städföretagen. De var också med vid prisutdelningen där Norrlands miljövård korades till vinnare för att ”med hjärta och hjärna varit en ansvarstagande innovatör för människa och miljö”.
– Vi har funderat på vad som har gjort oss framgångsrika. Vi tror att det är att vi försöker ta ansvar för och visa omsorg om våra medarbetare varje dag. Utan våra anställda vore vi ingenting, sa vd Peter Norberg, när han tog emot priset på scenen.

Tackar nej till dåliga upphandlingar

Vice vd Kent Norberg utvecklar senare resonemanget att personalen är företagets största kostnad, men också den enskilt största tillgången.
– Men man måste tjäna pengar för att kunna bedriva en bra personalpolitik och det är det som är utmaningen, säger han.

Kent Norberg, vice vd för Norrlands Miljövård.

Han säger att det allt oftare efterfrågas fler typer av tjänster än bara städning. Företaget säger inte nej till det, men vill samtidigt fortsätta att vara just ett bra städföretag.
– Vi brinner för städningen och det gäller att inte tappa hantverket. Vi känner stolthet över den kompetens som vi har i bolaget.

Städare glada över nominering till ambitiöst pris

Nyheter

Hur kan ni bli ännu bättre?
– Det är en svår fråga, men vi har problem att säkerställa kompetensnivån ute på alla orter. Vi kan bli bättre på att erbjuda introduktionsutbildning bland våra medarbetare.

För att hålla en fortsatt hög nivå menar Kent Norberg också att det gäller att våga tacka nej till upphandlingar där priset är för lågt.
– Om det är dåliga upphandlingar blir det också dåliga förutsättningar att bedriva bra verksamhet, säger han.

Ska fira på hemmaplan

Företaget har huvudkontor i Sundsvall, men mellan Gävle och Kiruna finns ytterligare 17 filialkontor och sammanlagt har företaget omkring 650 anställda. Tillsammans kommer de nu att fira utmärkelsen.
– Redan när vi blev nominerade bjöd vi på tårta. Självklart kommer vi att försöka hitta på något för att fira nu också, vad det nu kan bli, säger Kent Norberg.

De två andra företag som var nominerade till priset var Inspira och HSB Städ i Stockholm.

Norrlands miljövård

  • Norrlands miljövård startade av Anders Norberg år 1973 som mattvättsföretag, men expanderade snabbt och blev städföretag 1975.
  • Sedan 2004 drivs företaget av sönerna Peter och Kent Norberg och omsätter omkring 250 miljoner kronor om året.
  • Nu erbjuder företaget både lokalvård, kontorsservice, bemanning och hemservice.
  • Huvudkontoret finns i Sundsvall men utöver det finns 17 filialkontor mellan Gävle och Kiruna. Sammanlagt har företaget omkring 650 anställda.