Vi är många som skjuter upp tankarna om vad som kommer hända när vi gått i pension. Det ligger långt fram i tiden och kan kännas krångligt. Men det är faktiskt inte så komplicerat. Fastighetsfolket reder ut några vanliga frågor med hjälp av Agneta Claesson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Så ska du göra om lönen inte kommer i tid.

Fastighets medlemmar löper stor risk för låga pensioner

Försäkringar

Hur räknas den allmänna pensionen ut?

Pensionen baseras på hur mycket man haft i inkomst sammanlagt under livet. För den som jobbat heltid sedan 23 års ålder och går i pension vid 65 motsvarar pensionen cirka 60 procent av lönen. Men för många blir summan lägre.

Hur mycket får jag?

Ett bra sätt att få koll är att logga in på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se. Där kan du se hur mycket pension du får totalt, och testa hur summan skulle påverkas beroende på när du går i pension. Beloppet i prognosen visas utifrån dagens penningvärde, betonar Agneta Claesson.

Avtal och lön 2023.

Pensionen för utrikesfödda under fattigdomsgränsen

Arbetsmarknad

– När du går i pension kommer utbetalningen att vara högre, men det kommer ju även dina utgifter att vara, så det ger ändå en bra bild.

 

Vad kan jag göra för att få högre pension?

– Det viktigaste är att jobba vitt och att ha en tjänstepension. Sen är det också bra att jobba så länge man kan, säger Agneta Claesson.

Varje extra arbetsår efter 65 höjer den allmänna pensionen med några procent, något som varar resten av livet. Så ett eller ett par år extra kan göra stor skillnad.

– Men man ska också vara ödmjuk inför att vi har olika möjligheter att jobba längre, säger Agneta Claesson.

Vad händer om jag jobbar som timanställd eller arbetar deltid?

Det spelar ingen roll vad du har för anställningsform, pensionen beräknas utifrån alla timmar du jobbar. Det viktiga är att samla ihop så mycket inkomst som möjligt under livet.

Om en i familjen tar större ansvar för barnen genom att vara föräldraledig och jobba deltid tipsar Agneta Claesson om att ta ett samtal om pensionen, så att det inte blir orättvisa konsekvenser i efterhand.

– Om man har uppgörelsen att den ena jobbar deltid för att det passar hela familjen, då kanske den andra parten ska spara lite pension till den. Man kan till exempel starta ett investeringssparkonto med en stående överföring. Om man är gift kan man också be pensionsmyndigheten föra över premiepensionen till den med lägre inkomst.

Är det viktigt att välja hur premiepensionen ska placeras?

För en liten del av den allmänna pensionen, 2,5 procent, kan du själv välja vilka fonder du vill att pengarna placeras i.

– Det är en möjlighet man har, men det är ingen skyldighet. Om man inte väljer så hamnar premiepensionen i en förvald fond som har visat sig fungera helt okej för de flesta, säger
Agneta Claesson.

Pensionspyramiden

Pensionen består av flera delar. Den allmänna pensionen baseras på hur mycket man jobbat och tjänat under livet. Tjänstepensionen betalas in av arbetsgivaren på arbetsplatser som har kollektivavtal och baseras även den på inkomst. Utöver det kan man även spara privat om man kan och vill. Den som har haft låg arbetsinkomst, eller ingen alls, har rätt till garantipension och bostadstillägg.