1. Läkemedel

Vanliga receptfria värktabletter kan hjälpa bra mot framför allt tillfällig värk. En läkare kan skriva ut recept på starkare värktabletter, skriver Kommunalarbetaren i en artikel.

Då kan du slippa karensdagen

Arbetsmiljö

Andra typer av läkemedel kan också hjälpa. Till exempel har medicin som egentligen är till för helt andra diagnoser, som depression och epilepsi, visat sig hjälpa mot vissa typer av smärta. Det är viktigt att det görs en ordentlig utredning så att man vet vilken typ av läkemedel som kan fungera.

Vid långvarig smärta hjälper piller ofta ganska dåligt. Dessutom finns risk för biverkningar. En läkare bör utvärdera effekten, så att man inte år efter år tar en medicin i onödan.

2. Terapi

Våra tankar och beteenden påverkar hur ont vi har. Kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT) är effektiva metoder för att förstärka de tankar och beteenden som minskar smärtan. Även mindfulness kan räknas hit.

3. Andningsövningar, stresshantering och avslappning

Att stressa mindre hjälper mot smärta som beror på ett överkänsligt smärtsystem. Minskad stress hjälper också kroppens eget system för smärtlindring.

4. Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet ökar blodcirkulationen, minskar stressen och får nyttiga hormoner att utsöndras i kroppen. Sömnen blir bättre och risken för övervikt och sjukdomar minskar. Om man är ovan vid att röra på sig kan man få mer ont i början, men efter en tid brukar det kännas bättre.

5. Alternativa metoder

Zonterapi, spikmattor, kosttillskott … Alternativa metoder är sådana som inte används av den vanliga sjukvården. Det beror på att det inte finns vetenskapliga bevis för att de fungerar. De behöver inte vara verkningslösa bara för att effekten inte går att bevisa, men kolla noga upp den metod du vill använda så att du inte lägger mycket pengar på något som är verkningslöst eller till och med skadligt.

6. Placebo

Den så kallade ”placebo-effekten” är känd av sjukvården. Den innebär att en patient kan bli bättre av ett helt verkningslöst läkemedel, om patienten tror att läkemedlet fungerar.

Det fungerar så eftersom våra förväntningar kan få stora saker att hända i hjärnan. Förväntningarna kan få hjärnan att skicka ut ämnen som är läkande eller smärtlindrande. De ämnena är högst verkliga och har en verklig effekt. Om man blir bättre av placebo är det alltså inte för att man blivit ”lurad”, det är inte heller ett tecken på att sjukdomen eller värken inte var verklig från början.

7. Lindra på kort sikt – och på lång

En varm dusch, en stunds vila, massage – det finns många sätt att lindra värk tillfälligt. Att få en paus från värken är värdefullt. Det känns skönt, kroppen slappnar av, man kan tänka på annat en stund. Men ibland kan det nästan bli ett heltidsjobb att lindra värken, man hinner inte göra något annat. Då kan man fundera på om det är värt att till exempel hoppa över vilostunden för att hinna gå och fika med en kompis, även om man får mer ont just den dagen. Att träffa vänner och göra roliga saker är viktigt för att må bra på längre sikt.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren, som tillsammans med Fastighetsfolket och tre andra tidningar ingår i LO Mediehus.