Världens ledande politiker har ögonen på sig under klimattoppmötet i Katowice i Polen där de ska komma fram till hur man ska kunna leva upp till målen i Parisavtalet. Samtidigt sker mycket av de avgörande klimatomställningarna på lokal nivå.
Inom städbranschen är användningen av kemikalier en av de stora utmaningarna – både ur miljösynpunkt och arbetsmiljösynpunkt.

Så samarbetar allmännyttan för att nå klimatmål

Nyheter

Bakterier äter upp smutsen

På städföretaget Stockholms städsystem använder de enbart biologiska rengöringsmedel, berättar företagets vd Emma Dehmer Unevik.
– Det är – lite förenklat – bakterier som äter smuts och fortsätter äta smuts så länge det är fuktigt. Till exempel är det bra om man städar toalettgolv genom att moppa golvet. Då går de ned på djupet och rengör.

Emma Dehmer Unevik, vd för Stockholms städsystem och ordförande för Almega städföretagen.

Emma Dehmer Unevik, som också är ordförande för branschorganisationen Almega städföretagen, uppfattar att det inte är så många städbolag som använder biologiska rengöringsmedel. Troligtvis för att medlen är dyra.
– Men de är också dryga, så rätt doserat fungerar det bra. Vi hade säkert kunnat sänka kostnaden något genom att använda kemiska rengöringsmedel och dosera dem svagt, men vi tycker att det är värt det för miljön skull. Och även för våra lokalvårdare, det här medlet är snällare även mot dem.
Att medlet är effektivt är också viktigt, enligt Emma Dehmer Unevik. Effektivt och miljövänligt har inte alltid gått hand i hand, berättar hon.

Svanen-märke minskar kemikalieanvändning

Något hon har sett andra städföretag börja testa är speciella rengörande vatten, som till exempel avjoniserat vatten.
– Vi följer det för att se om det kan vara något för oss i framtiden, säger Emma Dehmer Unevik.

Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega städföretagen, säger att flera städföretag visar på miljöengagemang genom att bli svanen-märkta.
– Det handlar om att minska kemikalieanvändningen framförallt, vilket är positivt för miljön. Men det ger också en positiv effekt på klimatet på så sätt att det produceras mindre kemikalier när efterfrågan blir mindre, säger han.

Det ställs även krav på att material som moppar och städdukar ska hålla ett visst antal städcykler.

Ari Kouvonen, näringspolitisk expert hos Almega.

Upphandlingar kan kräva elbilar

Både Emma Dehmer Unevik och Ari Kouvonen säger att efterfrågan från kunderna driver på miljöarbetet inom städföretagen.
–När det blir ett tryck utifrån så blir det en prioriterad fråga. Och vi i städföretagen vill ju att våran värld ska överleva, säger Dehmer Unevik.

Enligt Ari Kouvonen kräver en del upphandlingar att städpersonalen ska köra med elbilar för att komma åt det andra miljöproblemet i branschen – att det krävs mycket transporter.
På Stockholms städsystem använder de inte elbilar, däremot arbetar de med att få ned bilkörningen.
– Vi planerar rutterna bättre för att man ska ha sina ställen samlade i den mån det går och inte behöva åka tvärs över stan, säger Emma Dehmer Unevik.