Samhall kommer att byta arbetsgivarorganisation vid årsskiftet.

Samma villkor

Bolaget byter från Almega till KFO, som bland annat organiserar kooperativa företag och ideella organisationer. Alla fackförbund inom LO som har kollektivavtal med bolaget har nu skrivit under protokollet om övergången till KFO.

Konkurrensverket lägger ned utredning om Samhall

Nyheter

–Det blir inga förändringar i villkoren, så kollektivavtalet ligger fast. Däremot kommer medlemmarna att tillhöra ett nytt pensionsavtal, KFO-LO. Då kan man göra ett nytt pensionsval, säger Fastighets ombudsman Joakim Oscarsson.

Folksam tar över

Hittills har medlemmarna haft tjänstepensionen och försäkringar via Fora och Afa. Från nästa år blir det i stället Folksam och Pensionsvalet som sköter tjänstepensionen.

–De anställda kommer att få mer information om detta under februari månad. Det nämns också på lönespecifikationen nu i december, säger Joakim Oscarsson.

Kan välja ny sparform

I brevet som Pensionsvalet skickar i februari berättas hur anställda kan välja sparform och förvaltning av tjänstepensionspengarna. Den som inte gör ett aktivt val kommer att ha pensionen i Folksam.

De som är sjukskrivna kommer att fortsätta ha försäkringsdelen kvar i Fora tills de kommer tillbaka i jobb. De som närmar sig pension kommer inte heller att flyttas från det nuvarande pensionsavtalet.

Samhall ett statligt bolag

Samhall har 25 000 anställda. De LO-förbund som är representerade är Fastighets, IF Metall, Kommunal, Seko, GS, HRF och Handels.

KFO samlar drygt 4 000 medlemsföretag.