Allianceplus tog över städningen av gränspolisens lokaler på Arlanda den 1 januari. Enligt ett intyg från polisen som Dagens Nyheter tagit del av fanns dokumentation på att städpersonalen var säkerhetskontrollerade.

Här är orterna som drabbas när Allianceplus drar ned

Arbetsmarknad

Men efter två veckor fick kriminalinspektören vid Arlandas gränspolis, Per-Åke Wallberg, information om att det varit problem med städningen sedan Allianceplus tagit över.

– Kollegorna sa att de vare sig kunde städa eller prata svenska eller engelska. När jag kontrollerade namnen på den lista över den påstått säkerhetsklassade städpersonal vi hade fått fick jag en chock, säger kriminalinspektören till DN.

Allianceplus polisanmält

De tre översta namnen visade sig tillhöra personer som varken har arbets- eller uppehållstillstånd, något som Expressen var först med att rapportera om.

Per-Åke Wallberg har upprättat polisanmälningar mot de tre individerna för olovlig vistelse och mot Allianceplus för brott mot utlänningslagen.

Allianceplus nära konkurs – kan inte betala ut löner

Arbetsmarknad

Polisens avdelning för särskilda utredningar har kollat på om polisen har begått tjänstefel i och med att städpersonalen säkerhetsklassade, men åklagaren lade ned utredningen med hänvisning till att leverantören, alltså städbolaget, har huvudansvar för att de anställda har giltiga tillstånd.

All personal granskas nu

Dalia Ramzi, vd för Allianceplus, säger till DN att medarbetarna har presenterat dokument som företaget trodde var nödvändiga för att arbeta i Sverige. Att så inte var fallet ser företaget allvarligt på och de ska se över sina processer. Dessutom ska de granska samtliga anställdas dokumentation.

– Som en säkerhetsåtgärd ska nu alla tjänstemän och all servicepersonal skicka in kopior på pass eller arbets- eller uppehållstillstånd, säger Dalia Ramzi till Fastighetsfolket.

Dalia Ramzi, vd Allianceplus.

Fastighets ombudsman Ewa Edström är positiv till att all personal på Allianceplus, oavsett nationalitet, ska granskas så att ingen särskild grupp anställda pekas ut.

Överlag är det positivt när företag säkerställer att de anställda har giltiga dokument, menar hon.

– Det är ett sätt att komma ifrån användandet av illegal arbetskraft. Det är också ett sätt att förebygga att utsatta personer utnyttjas av arbetsgivare, säger Ewa Edström och tillägger:

– I just det här fallet har det ju blivit väldigt olyckligt eftersom det finns ett gemensam ansvar hos polisen och Allianceplus att verifiera att personalen har uppehållstillstånd.

Ewa Edström, ombudsman Fastighets.