Städ- och FM-bolaget Allianceplus har brottats med problem i flera år. För två år sedan sades över hundra personer upp.

Efter drygt sju år tvingas 27-åriga Veronica Steiner sluta. Hon ser uppsägningen som en möjlighet att prova något nytt.

Hon är en av över hundra som sägs upp

Nyheter

I november i fjol var företaget i akut behov av pengar och kunde inte betala ut lönerna till alla anställda.

Har tappat kontrakt

En av orsakerna var tappade kontrakt. För att undvika konkurs begärde företaget rekonstruktion och den statliga lönegarantin räddade de anställdas löner. Då inleddes också en omorganisation där företaget aviserat att verksamheten ska koncentreras till färre orter.

Allianceplus nära konkurs – kan inte betala ut löner

Arbetsmarknad

Nu står det klart att omorganisationen påverkar 24 orter runt om i landet (se vilka på en karta längre ned).

Fick besked på möte

Företaget lämnade information om planerna till de anställda i dag. Vd Dalia Ramzi kommenterar valet av de 24 orterna så här till Fastighetsfolket:

–Vi har tittat på volymerna och potentialen över vilken möjlighet det finns att växa framåt. Så det är både lönsamheten på kontrakten vi har och hur vi kan utveckla lönsamheten framöver, som har varit avgörande säger Dalia Ramzi.

Vad händer nu?
–Nu har medarbetarna fått informationen, men det betyder inte att de blir uppsagda per i dag. Det blir en successiv avveckling utifrån när uppdrag sägs upp eller en underleverantör tar över. Uppsägningsbeskeden kommer de närmaste månaderna, och de närmaste cheferna kommer att fortsätta dialogen med de anställda.
– Vi har tagit fram ett informationspaket med frågor och svar om vem man ska vända sig till och med information om Trygghetsfonden och Afa försäkring, fortsätter hon.

”En tragedi för den som drabbas”

Totalt berörs ett 70-tal servicemedarbetare, enligt företaget. Enligt uppgifter till Fastighetsfolket jobbar ett 60-tal anställda av de berörda på Fastighets avtalsområde, både tillsvidareanställda och visstidare.

–Det är jättetråkigt, och för dem som drabbas är det en tragedi. Jag tycker samtidigt att Allianceplus tagit ansvar i en svår situation och varit väldigt öppna i processen. Alternativet till rekonstruktionen hade varit att hela företaget gick i konkurs och då hade alla blivit av med jobbet, säger Fastighets ombudsman Ewa Edström som har förhandlat med Allianceplus.

Vad tror du om chanserna för städarna på de 24 orterna att få nya jobb?

–Städarbetet försvinner inte och jag vet att Allianceplus förhandlar med andra företag att de ska ta över personalen. Jag hoppas att det blir så. Ofta vill ju kunden ha kvar sin städare som den är nöjd med, de vill inte bli av med städare som är duktiga och fungerar bra, säger Ewa Edström.

Den här hjälpen kan du få när du blir uppsagd

Så funkar det

Företagsledningen anser att möjligheterna att nå lönsamhet med den nya organisationen är goda.
– Vi följer planen för rekonstruktionen och förutsättningarna ser goda ut att utvecklas på de geografier vi satsar på. Vi har också en dialog med nya kunder, säger Dalia Ramzi.

Företaget har ju behövt säga upp anställda även tidigare – hur stor är risken att ni hamnar i samma läge snart igen?
–Nu gör vi en rejäl omställning just för att slippa hamna i samma läge igen om ett år eller halvår. I branschen är det så att man vinner och tappar kontrakt, men nu skapar vi stabilitet, säger Dalia Ramzi.

Allianceplus avslutar kontrakt på 24 orter

Karlskrona
Borlänge
Falun
Östersund
Jönköping
Nässjö
Vetlanda
Kalmar
Västervik
Vimmerby
Loftahammar
Ljungby
Blackstad
Edsbruk
Överum
Skövde
Trollhättan
Gamleby
Växjö
Piteå
Sundsvall
Mariestad
Borås
Uddevalla