I vår är det ett år sedan Sandra Svensson började jobba som städare på ISS, efter att ha varit anställd på Samhall under några år.
Det är den fjärde övergången från Samhall till ett annat företag som hon gjort – och den här gången känns det äntligen rätt för henne.
– Jag kommer bra överens med alla på ISS och så är det nära hem. Städa kanske inte är världens grej som jag drömde om, men det har funkat väldigt bra för min del, säger Sandra Svensson.

Orkade inte jobba som barnskötare

35-åringen blev anställd på Samhall för fem år sedan, för att arbetsträna. Hon hade då varit sjukskriven några år på grund av sorg över att ha förlorat ett av sina barn.
Innan dess hade Sandra Svensson jobbat som utbildad barnskötare.
– Efter att jag förlorade mitt barn klarade jag inte av att arbeta med barn över huvud taget, säger hon.

Genom Samhall fick Sandra Svensson börja jobba med enklare uppgifter, som att montera och limma.
Städ fick hon börja jobba med först när hon kom tillbaka till Samhall i januari förra året, efter att bland annat ha prövat på övergång till ett företag som tillverkar kablar.
– Jag ville jobba inom industrin på något vis. Jag testade på det, men det fungerade inte för min del. Men Samhall har varit väldigt lyhörda, säger Sandra Svensson.

Hänger mycket på den anställde

Rekordmånga anställda på Samhall får jobb på andra företag

Arbetsmarknad

Ibland har avståndet från hemmet och barnen krockat med de andra företag hon prövat på att jobba hos, andra gånger har hon inte trivts med arbetsgivaren.
För 9 månader sedan fick hon erbjudande om att börja jobba som städare hos ISS – fem minuter från sitt hem.
– Jag är väldigt nöjd med Samhall, men det är alltid skönt att få komma ut, säger hon.

Under processens gång mot en förhoppningsvis permanent övergång har Sandra Svensson haft kontinuerliga samtal med sin gruppledare. Hon har lyft fram vad hon vill jobba med, sina mål och vad hon känner behöver utvecklas.
– Sedan har jag naturligtvis vänner som inte alls är nöjda med Samhall. Det beror lite på hur man vill förändras som person. Jag vill ut och jobba, säger Sandra Svensson.

Cheferna måste fylla sin kvot

Peter Hall, klubbordförande på Samhall i Göteborg, känner till flera fall som Sandra Svenssons, där en anställd på ett framgångsrikt sätt kunnat gå vidare till en permanent övergång.
Samtidigt menar han att statistiken för några år sedan visade på att närmare hälften av dem som hade gjort en övergång till annat företag senare återvände till Samhall.
– Det är sjukt mycket, säger han.

Peter Hall lyfter även fram en annan aspekt: Att cheferna på Samhall har en så kallad övergångskvot att fylla. Enligt klubbordföranden rör det sig om 3-4 övergångar om året som en chef ska leverera. I till exempel Göteborg ska de 60 områdescheferna tillsammans leverera 150 övergångar om året.
– Tyvärr är det så, säger Peter Hall och tillägger:
– Men områdescheferna har ett komplext uppdrag. Kunden ska vara nöjd, personalen också – och chefens chef. En områdeschef ska också få ekonomin att gå ihop.

Vill köra lastbil i framtiden

Sandra Svensson har fått besked om att hennes anställning på ISS kommer att förlängas i vår. I framtiden hoppas hon på att kunna jobba mer med sina andra intressen.
35-åringen är bland annat intresserad av teknik och älskar bilar. Drömjobbet skulle vara att köra lastbil.
– Det är något jag vill satsa på när mina barn är stora, säger hon.