Fastighetsfolket har pratat med klubbordföranden på Samhall runt om i landet, för att undersöka hur arbetssituationen för medarbetarna och relationen mellan fack och arbetsgivare ser ut i dag.

Kritiken mot Samhall

Ett år efter skandalerna på Samhall

Arbetsmiljö

Hälften av de klubbordföranden som tidningen varit i kontakt med säger att relationen mellan fack och Samhall i dag är bra. För vissa av klubbordföranden har relationen med arbetsgivaren varit bra sedan tidigare, medan relationen på andra håll har förbättrats sedan i fjol.

”Det går åt rätt håll”

– Vi har fått ihop en klubb och nu är det aktuellt med utbildning i arbetsmiljöfrågor. Vi har också kunnat utse skyddsombud, säger Ted Wirén, klubbordförande i Pajala.
– Jag har redan goda relationer med arbetsgivaren och de har blivit ännu bättre, säger Roger Sandlund, klubbordförande i Haparanda.
– Tonen från vd har blivit mildare. Man har också slutat att bara gå på städuppdrag, säger en klubbordförande som vill vara anonym.

”Mycket i övrigt att önska”

Andra halvan som Fastighetsfolket har pratat med säger att saker och ting har förbättrats, men fortfarande ligger på en dålig nivå.
– Bättre men inte bra. Information mellan oss och arbetsgivaren var knapphändig förut, men det har börjat komma på rätt bana, säger en klubbordförande som vill vara anonym.
– Lokalt bättre, men finns mycket i övrigt att önska. Vi får mer information om nya uppdrag, men cheferna är tröga vad gäller arbetsmiljön och säger att det kostar pengar. En del av dem skiter i skyddsombuden, säger Peter Hall, klubbordförande i Göteborg.
– Det är många byten av chefer, man hinner inte få fatt på dem och vet inte vem man ska vända sig till. Vi är också underbemannade, säger Ruth Gelin, Örebro.

”Höga sjuktal i perioder”

Bara en tredjedel av de klubbordföranden som tidningen pratat med uppger att arbetssituationen för kollegorna har blivit bättre.
– Folk mår dåligt på jobbet och ringer till sjukvården. Vi har höga sjuktal i perioder, men det går upp och ner. En dag var uppemot 30 personer sjuka, säger en klubbordförande som vill vara anonym.

Några klubbordföranden uppger att situationen rent av blivit sämre.
– Vi blir överkörda. Vi har haft många arbetsmiljöproblem men de lyssnar inte, säger en annan klubbordförande som vill vara anonym.

”Hotade med sparken”

Andra klubbordföranden vittnar om problem i relationen mellan arbetsgivare och fack.
– Om jag pratar med en medlem så får jag skit för det. De säger att vi bara får prata jobb, säger en anonym klubbordförande.
– Jag har gjort en 66a-anmälan på en chef. Han anklagade en tjej för något som hon inte har gjort. Han hotade med sparken om hon skulle gå till facket, berättar en annan klubbordförande, som också vill vara anonym.