Orsaken till Solreneriets ekonomiska problem är städ- och saneringsuppdrag som företaget har haft av pendeltågen och tunnelbanan i Stockholm, uppger företaget i ett pressmeddelande.

”Uppdraget för pendeltågen avslutades redan våren 2018 men medför ändå kostnader som fortfarande belastar bolaget. Det andra åtagandet som orsakar bolaget stora kostnader är städningen av Stockholms tunnelbanetåg och depåer. Uppdraget var lönsamt fram till år 2018 när klottret och skadegörelsen ökade lavinartat”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Fackförbundet Seko har också medlemmar som arbetar på Solreneriet.

Solreneriet har ekonomiska problem – begär rekonstruktion

Arbetsmarknad

Klubben behöver informeras i förväg

Medarbetarna på Solreneriet fick mejl från företaget på torsdagsmorgonen med information om att det ska ske en rekonstruktion.

Mina Hanna, klubbordförande på Solreneriet, ska nu kontakta företagsledningen och säga att det framöver är bättre om de informerar klubben om sådana här saker innan de går ut till alla medarbetare så att klubben få chans att förbereda sig för medarbetarnas frågor.

– Det klubben vill förklara för medarbetarna nu är att de inte behöver vara oroliga, det är ingen konkurs. Vi kommer att fortsätta ha förhandlingar med företaget och jag tror att det här kommer att bli bra, säger Mina Hanna​.

Företaget måste komma på fötter

Fastighets ombudsman Peter Frommelin bekräftar att rekonstruktionen inte innebär någon skillnad för de anställda i nuläget eftersom de får lön från den statliga lönegarantin under de tre kommande månaderna.

Övertidsersättning kan brinna inne för städare på Solreneriet

– Det som krävs nu är att företaget kommer på fötter. Vi ska dit i morgon (fredag reds anm.) för andra förhandlingar, men då kommer vi ta upp rekonstruktionen med företaget och fråga hur planen ser ut, säger Peter Frommelin och fortsätter:

– Det krävs också att företaget låter fackklubben vara tillgänglig för medarbetarnas frågor.