Solreneriet städar bland annat på Vikingline-båtarna, Scania i Södertälje, samt affischerar på t-banan och på bussar. Efter en lång tids ekonomiska problem har företaget ansökt om och beviljats rekonstruktion.

Städarna på Solreneriet bildar klubb – ska lyfta löneproblem

Arbetsrätt

Det är ett alternativ till konkurs, då verksamheten rullar på men alla skulder blir frysta under en period. Inga nya skulder får uppstå och bolaget kan inte sättas i konkurs under den tiden. Rekonstruktionen för Solreneriet planeras att pågå till i sommar.

Solreneriet har omkring 900 anställda, enligt företagets hemsida.

Ett sätt att rädda jobben

Att företaget begär rekonstruktion är bra, enligt Fastighets, eftersom det är ett sätt att undvika konkurs.
– De har haft ekonomiska problem under en längre tid beroende på att de sitter fast i olönsamma kontrakt. Vi tycker att det här är väldigt tråkigt, men vi uppskattar att Solreneriet gör vad de kan för att rädda företaget. Det är ett sätt att rädda jobben, säger Ewa Edström, ombudsman på Fastighets.

Kan det ändå bli uppsägningar?
– Det är alldeles för tidigt att säga. Vi i facket kommer att förhandla med företaget, men det har inte påbörjats ännu, säger Ewa Edström.

De anställda kommer inte att gå miste om någon lön eftersom den statliga lönegarantin börjar gälla.
– Man behöver inte vara orolig för sin lön. Alla kommer att få lön som vanligt. Men om man anser att bolaget är skyldig en pengar, om man inte har fått rätt lön till exempel, så måste man höra av sig till sitt regionkontor omedelbart. Det är viktigt, säger Ewa Edström.

Allianceplus nära konkurs – kan inte betala ut löner

Arbetsmarknad

Andra städbolaget på kort tid

Företaget är det andra stora städbolaget på kort tid som rekonstrueras. I november 2018 begärde Allianceplus rekonstruktion.

Enligt Allianceplus berodde de ekonomiska problemen bland annat på att man tappat kontrakt, haft för höga lokalkostnader och för långt avstånd till kunderna.

Så fungerar lönegarantin

Den statliga lönegarantin gör att anställda i företag i rekonstruktion får sin lön utbetald som vanligt. I stället för arbetsgivaren är det Länsstyrelsen som betalar ut det som arbetsgivaren är skyldig.

Lönegaranti utgår för den lön som har tjänats in under tre månader före beslutet om rekonstruktion, men som inte har betalats ut av bolaget. Förutom att garantin täcker obetald lön tre månader bakåt i tiden täcker den också lönen en månad efter beslutet om rekonstruktion. Därefter förväntas Solreneriet kunna betala ut löner som vanligt.

Den som har lönekrav sedan tidigare ska anmäla det omgående.

Om det uppstår arbetsbrist och uppsägningar täcks även lönen under uppsägningstiden av lönegarantin.