Veckan innan Göteborgs bokmässa arrangerades uppstickaren Angereds bokmässa. Initiativtagaren José Romero, som också är ordförande i Fastighets avdelning Angered, ville synliggöra skribenter som han menar annars kanske aldrig skulle haft möjlighet att få en plats på en bokmässa.
– Vi ville lyfta fram skribenter av alla dess slag, främst från förorterna, säger han.

Fler minoritetsspråk – och barnlitteratur

Den alternativa bokmässan arrangerades en lördag i september i kulturlokalen Blå stället i Angered – och fick hela 3 800 besökare.
Därför är det nu bestämt att Angereds bokmässa kommer tillbaka i höst, även denna gång en lördag innan Göteborgs stora bokmässa.
– Vi är stolta över att ha kunnat starta detta och ge osynliga skribenter en möjlighet att få en plats på en bokmässa, säger José Romero.

Startar en alternativ bokmässa i förorten

Nyheter

Precis som förra året kommer Angereds bokmässa att samarbeta med Göteborgs bokmässa. Även i år kommer de första 300 besökarna att få en fribiljett till bokmässan veckan efter.
Exakt hur årets program kommer se ut är ännu inte klart, men José Romero vill gärna se att fler minoritetsspråk kan få synas på den alternativa bokmässan.
– Vi skulle också vilja inrikta oss mer mot barnlitteratur, säger han.

Panelsamtal på Angereds bokmässa 2018 med Alexandra Pascalidou, Nabila Abdul Fattah, Zhiwar Rashid och José Romero.

Josés hjärta slår för Hammarkullen

Intervjun

”Finns ett stort behov”

Annars kommer fokuset, precis som förra året, att ligga på litteratur främst från skribenter från andra länder än Sverige.
– Poesi, skönlitteratur, barnböcker – alla typer av skrifter vill vi kunna lyfta fram med vår bokmässa. Det finns ett stort behov för det, säger José Romero.

Men han understryker också att svenska skribenter självklart är välkomna.
– Oavsett var man kommer i från ska man kunna få en chans att synas på den alternativa bokmässan.